Regiodag Noord-Holland

Elk jaar organiseren de gezamelijke Noord-Hollandse kantkringen een Regiodag. We nodigen hiervoor iemand uit, die voor ons een workshop verzorgt. Er wordt de hele dag gezellig geklost en met elkaar gepraat. Dat laatste is ook een van de redenen om dit organiseren: de leden van de afzonderlijke kringen de gelegenheid bieden om ook de leden van andere kringen te ontmoeten.

Regiodag 2021

Regiodag 2023

De verschillende ontwerpen

Het was weer een gezellige dag afgelopen zaterdag, 18 november 2023. Liesbeth van Loo had een workshop uitgedacht met verschillende kerstdingetjes, zoals een Chinees lantarentje en versieringen voor een kerkstkaart of kerstbal. Grappig dat heel veel mensen aan het lantarentje begonnen, dat een hele klus is. Ik denk, dat iedereen genoten heeft en uitkijkt naar volgend jaar, 9 november 2024.


Regiodag 2022

We hadden een geweldige dag op 19 november in Zaandam. Ephrem had leuke hangers ontworpen, waar iedereen enthousiast mee aan de gang ging.

De hangers

Natuurlijk is het ook een dag, waarop we elkaar weer zien en spreken. Dat contact is heel belangrijk, zeker na de afgeslopen jaren. De zaal zat dan ook bijna weer vol.

Gezellig samen klossen en praten

De assistente van Ephrem noemt het dan ook kletskant. Kant waarbij je tijdens het maken ook heel veel kunt praten.
Voor de lunch had Ephrem nog een extra activiteit, namelijk klosgymnastiek om even de ledematen weer wat los te maken.
Rond 3 uur was de dag helaas weer afgelopen. Iedereen ging voldaan en met nog wat werk te doen thuis, weer weg. Volgend jaar weer!


Regiodag 2021

Wat waren we blij en opgelucht, dat deze dag door kon gaan. Met een persconferentie over nieuwe maatregelen de avond tevoren was het best spannend. Maar het kon en iedereen was er. Misschien niet zoveel als andere jaren, maar toch genoeg om het gezellig te maken. Riet Delescen had leuke patronen met de Venetiaanse vlecht gemaakt en ze had zich ook verdiept in de geschiedenis van deze bijzondere 'vlecht'. Ze had een paar leuke oude boekjes meegenomen, waarin ze informatie had gevonden.

kleedje met venetiaanse vlecht uit Gussy von Reden's 'Klöppelarbeiten'

De patronen waren heel verschillend. Dus er was voor ieder wat wils. Daarom was iedereen al snel enthousiast aan het klossen.

deelnemers regiodag 2021

Regiodag 2020

Deze dag zou dit jaar op 14 november zijn. Helaas hebben we deze activiteit in verband met de aangescherpte maatregelen om de corona-besmettingen te stoppen moeten annuleren. Zo gauw we weer de mogelijkheid zien om deze dag te organiseren, gaan we hier weer aan beginnen. Maar dit zal dan vrijwel zeker in 2021 zijn.


Regiodag 2019 Kraamgebruiken van de 17e eeuw tot nu.

2 november was de Regiodag georganiseerd door de Noord-Hollandse kringen.
In tegenstelling tot de afgelopen jaren begonnen we met een presentatie van Tine over de kraamgebruiken van de 17e eeuw tot nu.
Interessant en met dingen, waarvan we ons nu geen voorstelling meer kunnen maken. Stel je voor, dat je hele zwangerschapsverlof in de kraamkamer zou moeten doorbrengen. Ben ik blij dat ik mijn zoon in de 20e eeuw heb gekregen.
Na de presentatie in de docentenkamer gingen we terug naar de grote hal voor de workshop.
Tine had een torchon-kantje ontworpen voor een welkomst-speldenkussentje, die vroeger ook in de luiermand zat. Ook het borduurpatroontje van het woord “welkom” zat er bij.

welkomstkussentje

 

Het was een gezellige dag. Door sommigen werd ijverig klost, door anderen gekletst, maar het belangrijkste was de ontmoeting met de anderen.

groepje deelnemers

 

En natuurlijk was er de catering.

de cateringploeg

Omdat er ook een tulekantje in de workshop zou zitten, gaat Tine hier nog aan werken.


Regiodag 2018 Sterren!

10 november hadden we weer de Regiodag Noord-Holland in Krommenie. De centrale hal van de OBS De Komeet is hiervoor uitermate geschikt. Goed licht, over het algemeen de juiste combinatie in hoogte van tafels en stoelen.
Dit jaar klosten we onder leiding van Thea de Roode een ster of een lantarentje.

de sterren en het lantarentje

 

Thea had prachtige ontwerpen voor ons gemaakt. Er werd dan ook enthousiast geklost. Natuurlijk hoort daar ook praten bij. Ook daarvoor is de regiodag, het onderlinge contact en de daarbij horende gezelligheid.

contact tijdens de regiodag

Regiodag 2017 Kanten muiltje

regiodag 2017

Vandaag was de Regiodag Noord-Holland georganiseerd door de kringen in deze regio. We hadden Christa van Schagen bereid gevonden om de workshop “het glazen muiltje in 3D”te geven. Hoewel er dit jaar niet zo veel deelnemers waren, werd er toch enthousiast geklost. Het muiltje is in Torchon techniek en vanwege alle onderdelen nogal bewerkelijk.

het muiltje

 

De meesten begonnen met het bloemetje en een aantal van hen kregen dit ook af. Sommigen begonnen moedig met de bandjes van het muiltje zelf.


Regiodag 2016 Kerstbal in 3D

Op 12 november was er weer de traditionele Regiodag in Noord-Holland. Dit keer in de OBS de Komeet in Krommenie. Voor het eerst en dat was te merken. We wisten niet waar het knopje van de verwarming was. Toen hij afsloeg, werd het wel erg koud in de school. Voor volgend jaar hebben we dit maar even gevraagd, zodat we het warm kunnen houden.
Het onderwerp een 3D bal in torchon, ontworpen door Christine Merecki en uitgewerkt en aangepast door Ephrem Muskee en Laurin van Heemskerk. Er werd een goede uitleg gegeven en uitgedeeld, net als alle benodigde accessoires om een mooie bal te maken. Er waren ook al kant en klare ballen te bezichtigen. Er werd ondanks de kou enthousiast geklost en ik denk, dat menigeen dit jaar een mooie bal in de kerstboom had hangen.

overzicht van de meegebrachte ballen

Regiodag 2015 Kerstengeltjes

7 november was de Regiodag 2015 van de Noord-Hollandse kringen in Zaandam. Bonny van Bergen kwam een workshop geven met haar engeltjes in Torchon en Milanese kant. Ze legde alles duidelijk uit en daarna kon iedereen beginnen te klossen. Omdat er een aantal mensen al naar haar workshop in Maarn vorig jaar waren geweest, waar ze de engeltjes al hadden geklost, had Bonny een nieuw patroon meegenomen: een rendier in Milanese kant. Na de uitleg ging iedereeen hard aan het werk.

Bonny legt uit.

Aan het eind van deze gezellige dag was iedereen al een eind op weg en hadden sommigen zelfs al een engeltje af.

Engeltje in Milanese kant

Een paar deelnemers hadden de schelpen bij zich die ze vorig jaar op de Regiodag waren begonnen.

Schelp van vorig jaar, ontworpen door Sebastiana van de Herik.

© Gon Homburg4-01-202422