Kantkring ’t Aemstelkant

De kantkring ’t Aemstelkant is in 1984 opgericht als 4e kring in Amsterdam. Het was toen de enige kring hier, die ’s avonds bij elkaar kwam. Oorspronkelijk was voor de avond gekozen, omdat de meeste leden werkten, waardoor het moeilijk was overdag bijeenkomsten bij te wonen. Nu de meesten van ons met pensioen zijn, is de kring gewijzigd in een middagkring.

De kring is aangesloten bij de L.O.K.K. de Landelijke Organisatie Kant Kunst.

We komen bijeen op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. De volgende bijeenkomst is in september 2023. Dan gaan we verder met de voorbereidingen voor de kringenpresentatie op het jubileum van de LOKK.

Voorbereidingen Kringenpresentatie
6 april 2023
Afgelopen dinsdag zijn we bijelkaar geweest en hebben natuurlijk de voortgang van onze presentatie voor het LOKK jubileum in november besproken. Het neemt steeds vastere vormen aan. De volgende bijeenkomst is 2 mei 2023. Dan gaan we nar het Textile Research Centre in Leiden.
Voorbereidingen Kringenpresentatie
2 maart 2023
7 februari zijn we weer bij elkaar geweest om de voorgang van de voorbereidingen voor de kringenpresentatie tijdens het Lulstrum van de LOKK te bespreken. We vorderen langzaam maar zeker. De volgende bijeenkomst is op 9 maart 2023. Dan gaan we hiermee verder.
Voorbereidingen Kringenpresentatie
12 januari 2023
Afgelopen dinsdag, 10 januari zijn we bij elkaar geweest om de voorgang van de voorbereidingen voor de kringenpresentatie tijdens het Lulstrum van de LOKK te bespreken. De volgende bijeenkomst is op 7 februari 2023. Dan gaan we hiermee verder.
Prettige feestdagen en een jaar vol kant
22 december 2022
De leden van de kantkring ’t Aemstelkant wensen u een hele fijne kerst en een goed 2023 voor met kantactiviteiten. De volgende bijeenkomst is op 10 januari. Dan gaan we verder met de insecten voor de tuin.
Foto's voor de kerstkaart gemaakt
15 november 2022
Iedereen had wat geklost en dit is samengevoegd voor de foto. Die komt nog niet op de site, want die komt op de kerstkaart. De fotograaf maakte wel van de gelegenheid gebruik om ons allemaal op de foto te zetten. De volgende bijeenkomst is pas volgend jaar op 10 januari. Dan gaan we verder met de insecten voor de tuin.
Plannen de kringenpresentatie in 2023 gemaakt
8 september 2022
Lange tijd geen verslag gemaakt. Hoewel er leuke dingen zijn gebeurd zoals ons uitje naar Tilburg. Dit verslag kunt u vinden op mijn blog.
Deze keer hebben we ideeën besproken over de kringenpresentatie tijdens het jubileum van de LOKK in 2023. Dat duurt nog een tijd, maar je moet wel een plan hebben.
Verder de volgende 2 bijeenkomsten gepland en besproken wat we dan gaan doen. Het is dan al weer bijna kerst, dus er moeten kerstkaarten gemaakt worden.
Plannen voor 2022 gemaakt
14 december 2021
De kerstkaarten zijn gedrukt en de deur uit. Tijd voor plannen maken voor het volgend jaar. Voorlopig gaan we verder met het doosje, waarin allerlei technieken komen. Voor de 1e keer in 2022 is dat het hartje met de Venetiaanse vlecht. Dit komt uit de workshop van de afgelopen Regiodag, gegeven door Riet Delescen. Daarna gaan we een hoekje in Lintkant maken. Ook voor het techniekdoosje.
Kerstkaarten gemaakt
29 novmeber 2021
Inmidddels is de winter van 2021 begonnen en zijn we aan de kerstkaarten begonnen. Opeens was onze kring heel klein geworden. Nog maar 3 leden. Gelukkig hebben we weer wat mensen kunnen bijschrijven. Maar voor de kerstkaartwas dat te laat. We moesten toch iets meer dan 3 kaarten maken. Daarom hebben we besloten om dit jaar van onze 3 maantjes een foto te maken en die als kaart te versturen. Hopelijk zijn we de volgende keer met wat meer mensen, zodat we een leuk jaarprogramma kunnen maken.
1e weer fysieke bijeenkomst
2 september 2020
Afgesproken was om op 1 september 2020 bij mij in de tuin bijeen te komen. Helaas het regende. Gelukkig is de kamer groot genoeg om na wat meubels te herschikken ook iedereen op afstand te ontvangen. Er moest behoorlijk wat bijgepraat worden. Vooral op kantgebied. Hebben we ons doosje terug gevonden. Wat zit er in en wat kan er nog bij? Elkaar laten zien, wat we de afgelopen tijd gedaan hebben. Kortom de 2 uur waren zo voorbij. Voor de volgende keer afgesproken om het strookje uit de extra kantbrief te klossen voor op de kerstkaarten. Het vouwen van de kaart te bespreken en een nieuw patroon; namelijk een giraffe in Milanese kant van Bonny van Bergen.
2e bijeenkomst via de mail
Ook op 12 mei ging de normale bijeenkomst niet door, maar hadden we contact per mail. Voor dit keer hadden we een klein stukje Brugs Bloemwerk gevonden. Het Kantcentrum in Brugge geeft momenteel elke woensdag een kantpatroon uit, waaronder een stuk in Brugs Bloemwerk. Deze kant heb ik wat ingekort, zodat het mooi in het techniekdoosje past.
Hopelijk kunnen we in september weer gewoon bijeen komen.
Bijeenkomst via de mail
Afgelopen dinsdag 7 april zouden we een kringmiddag gehad hebben, waar we met Idria kant zouden beginnen en wel met een blaadje uit het boek Idria narrow tape lace and double stitch. In verban dmet de corona-crisis ging de middag uiteraard niet door. We konden wel ieder met het blaadje beginnen. Dinsdag kon ik de foto naar de kringleden opsturen. Ik had hem af. Ook een ander kringlid had hem al af. Dit blaadje is bestemd voor het mapje techniek in mijn kantkistje.
Juwelen!
Op 28 januari gingen we naar de tentoonstelling “Juwelen! schitteren aan het Russiche hof” in de Hermitage in Amsterdam. Het was een indrukwekkende tentoonstelling met natuurlijk veel juwelen, maar ook veel kant. Naast de juwelen waren ook veel japonnen tentoongesteld veelal versierd met kant. Ook waaiers, zakdoeken en een parasol met kant waren te zien. We hebben genoten. Meer ervaringen kunt u lezen op mijn blog
4-KANT aan de wand
Van 12 oktober tot 30 november 2019 hadden wij onze 35-jarige jubileumstentoonstelling in de Openbare Bibliotheek aan het Waterlandplein in Amsterdam-Noord. De basis was Vierkantjes in het verschillende technieken. Daarnaast hebben we nog iets van de kant educatie laten zien en natuurlijk ook heel andere dingen, die leuk waren om te laten zien. Lees hier verder over op mijn blog.
Technieken waardoor stoffen ontstaan
Eind juni zijn we naar de tentoonstelling “Technieken waardoor stoffen ontstaan” in het Museum “De Kantfabriek” geweest. Het was een erg mooie tentoonstelling met mooie werken van de leden van Experikant en uit het depot van het museum. Zie voor meer foto’s mijn blog.
Kanttentoonstelling Zaans Museum
Tijdens onze eerste bijeenkomst dit jaar op 11 september 2018 hebben we de kanttentoonstelling in het Zaans Museum bezocht. Het was geen grote tentoonstelling, maar wel overzichtelijk in een grote ladenkast. Hierin zaten verschillende kanten en mutsen. Prachtig om een misschien wel klein deel van de collectie op een nog “kleinere” ruimte te laten zien. beverse kant Prachtige Beverse kant, die ongetwijfeld als mutsenkant werd gebruikt en leuke kindermutsjes met bijpassend kant. kindermuts met bijpassend kant
LOKK Festival Kantjuwelen
Op de tentoonstelling van de LOKK ter gelegenheid van hun 40-jarig bestaan hadden wij als kringpresentatie “de grot van Alibaba” ingericht met allerlei kristallen, sieraden, goudkanten en schatkisten. de andere kant van de presentatie
Klederdrachtmuseum Amsterdam
14 februari 2017 gingen we naar het Klederdracht Museum in Amsterdam. Mooie kanten mutsen, mooie klederdrachten uit West Nederland en een mooie uitstalling. Persoonlijk vond ik het jammer, dat alleen de bekende klederdrachten aanwezig waren. Maar ja, die liggen bij veel mensen en vooral toeristen het beste.
Catwalk
In april 2016 gingen we naar de tentoonstelling Catwalk in het Rijksmuseum. Natuurlijk moesten we ook even in kostuum op de foto.
Van de beste Kant bekeken
Onze tentoonstelling ter gelegenheid van ons 30-jarig bestaan is zaterdag 13 september 2014 geopend. Hij was tot en met 30 oktober te zien in de bibliotheek ’t Olympisch Kwartier in Amsterdam-zuid . De naam was “Van de beste Kant bekeken”. De tentoongestelde stukken waren draagbare kanten die door de leden waren geklost.
Inmiddels denken we na over een tentoonstelling in 2019 ter gelegenheid van ons 35-jarig bestaan.
Jubileumtentoonstelling LOKK 2014
Tijdens de jubileummanifestatie van de LOKK ontving onze stand de 3e prijs voor kringpresentaties. Hierop zijn we natuurlijk erg trots en bedanken hiervoor de 2 leden die de stand hadden ingericht en hierop erg hun best hebben gedaan.

©2023 Gon Homburg. Laatst gewijzigd: 25-05-2023