Gon Homburg

Ongeveer 11 jaar geleden heb ik me volledig aan het kantklossen en het lesgeven daarin gewijd. Momenteel heb ik 5 groepen leerlingen, die elke 2 weken op les komen. De groepsgrootte varieert van 2 (minimum) tot 5 (absolute maximum) leerlingen per keer.
De leerlingen werken ieder op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. Echte beginners starten met de “Snuffelcursus”. Tijdens deze cursus maken ze kennis met een aantal basisaspecten van het kantklossen en met een paar kantsoorten. Daarna kunnen ze kiezen welke kant ze op willen. Onder mijn leerlingen zitten ook enkele kunstenaars, die de kant in hun werk willen gebruiken. Deze gaan soms heel snel een bepaalde kant op of laten het afhangen wat ze nodig hebben in hun werk. Hierin ga ik volledig met ze mee om ze op hun weg ondersteuning en raad te bieden.
Ook probeer ik regelmatig cursussen te geven op kunstacademies zoals de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hier heb ik  3 jaar een korte cursus gegeven aan 1e of 2e jaars om ze met het kantklossen kennis te laten maken, zodat ze dit eventueel in hun werkstukken tijdens de opleiding of later in hun werk kunnen gebruiken.
Zelf ben ik jong met het klossen begonnen. Dat is natuurlijk geen wonder als je moeder klost en ook je oma geklost heeft. Zo zat ik al snel naast mijn moeder als ze zat te klossen en imiteerde de slagen die ze deed met mijn kleurkrijtjes. Toen zij dan ook een kussen met klosjes van een vriendin kon overnemen, heeft ze deze kans voor mij met beide handen aangegrepen. Zo kreeg ik op mijn 13e verjaardag mijn eigen kussen. Onder haar leiding ben ik toen met het spel met klosjes, garen en spelden begonnen.
Dit spel fascineert me nog steeds; het rustgevende van de ritmische bewegingen van de klosjes, de dynamiek en spanning van het zelf ontwerpen of reconstrueren van oude kanten en het eindresultaat: de kant.


©2018 Gon Homburg 0653 713715. Laatst gewijzigd: 7-06-2018