Nicolaas Maes

7 december 2018
Nicolaas Maes, De ondeugende trommelaar

 

In de laatste kantbrief van de jaar staat een artikel over een schilderij van Nicolaas Maes: De ondeugende trommelaar.
Nicolaas Maes was een schilder, die veel huiselijke taferelen heeft geschilderd. Hier geeft de moeder haar zoontje, die aan het trommelen was een standje, omdat hij zijn zusje wakker trommelt. Als we in het wiegje kijken, zien we dat ze waarschijnlijk op tijd was, want het kindje slaapt nog of ligt rustig te kijken. In ieder geval niet te huilen, omdat ze van het geluid geschrokken is.
Een ander huiselijk tafereel van zijn hand is de Kantwerkster. Dit schilderij straalt rust en concentratie uit. Rust door het kleurgebruik; zwart, bruin, rood en wit, maar ook door de lichtinval. De klosster zit in het licht, de rest van de kamer is bijna donker. Hierdoor kan ze zich goed concentreren en tegelijk focust het schilderij zich op de klosster.

Nicolaas Maes, De oude kantwerkster

 

Uit het eerste schilderij kunnen we opmaken, dat de vrouw een goede huisvrouw was. Ze zit te naaien en past op haar kinderen. Ze heeft haar huishouden onder controle. Dit idee wordt versterkt doordat de heer des huizes niet lijfelijk aanwezig is, alhoewel hij in de spiegel zichtbaar is. Misschien toch een beetje mannelijke controle?
Op het tweede schilderij zien we ook een vrouw, die ijverig met haar handwerk bezig is. Handwerken was een deugd, die men toen graag zag. Een ijverige vrouw in een netjes opgeruimd en schoon huis was een ideaalbeeld in de 17e eeuw, de tijd van de schilder.


©2018 Gon Homburg 06 53713715. Laatst gewijzigd 7-12-2018