Kring per mail
14 mei 2020
Afgelopen dinsdag zou er weer een kringmiddag zijn. We hebben elkaar per mail “gesproken” en verteld waar we ieder mee bezig zijn. Dit keer hebben de meesten gereageerd. Niet iedereen was bezig met het techniekdoosje, maar meer met kant wat ze of graag wilden leren, of mee bezig waren. Leuk om zo toch van elkaar te horen.
Ik heb iets uit de kelder gehaald, waar ik al een paar jaar mee bezig ben en me elke zomer voorneem om het af te maken of in ieder geval er mee verder te gaan. Nu is het er eindelijk van gekomen. Het is ook beter dan steeds weer iets nieuws te beginnen. Soms ontkom je er niet aan, maar in deze tijd gelukkig wel
Het stuk, waar ik nu mee bezig ben, is een kleed in Hinojosa kant. Dit had ik uitgekozen omdat er veel verschillende bandjes in voor komen. Een goede oefening dus. Dus straks weer lekker verder klossen. Hinojosa kleed nog maar een klein stukje af
A P-Lace together 2
7 mei 2020
Ik heb ook het tweede kantje van de reeks A P-Lace together gemaakt. Ik vind het ontwerp een beetje priegelig en al die kleine decoraties in het werk maakt ook, dat je niet opschiet. Zeker niet als je op een rol werkt. Dan is 36 paar best veel en moet je regelmatig de klosjes in gehaakte bandjes doen zodat niet alles in de war raakt. Als je dan maar stroken van 4 speldengaten kan maken, blijf je de klosjes in en uit de bandjes doen en halen. Maar het is gelukt en ik ben best tevreden.
Daarna moesten we weer iets bedenken voor de kring. Hoewel we niet bijelkaar komen, proberen we wel iets samen te doen en wel stukjes kant om in ons techniekendoosje te doen. Dit keer een klein stukje Brugs Bloemwerk, een deel van het vierde kantje van de A P-L serie. Stukje Brugs Bloemwerk voor het techniekdoosje
A P-Lace together
16 april 2020
Sinds 25 maart publiceert het Kantcentrum uit Brugge elke week een kantje op Facebook. Om zoals ze zeggen in deze moeilijke tijden van lock-downs in verband met het corona virus een verbondenheid tussen kantklossters in de hele wereld te creëren. Misschien was het eerst alleen België, waarschijnlijk inclusief Nederland, maar intussen mogen ze de mededelingen in 4 talen op Facebook zetten. De kantjes worden veel geklost.
Eerst dacht ik: “ik heb wel iets anders te doen”, maar toch..... Het gaat kriebelen als je al die strookjes op Facebook ziet. Nadat ik de kant voor les 4 in Binche had afgeklost, toch maar begonnen. Binche les 4 is klaar
Aemstelkant via de mail
9 april 2020
Afgelopen dinsdag zouden we een kringmiddag gehad hebben, waar we met Idria kant zouden beginnen en wel met een blaadje uit het boek Idria narrow tape lace and double stitch. In verban dmet de corona-crisis ging de middag uiteraard niet door. We konden wel ieder met het blaadje beginnen. Dinsdag kon ik de foto naar de kringleden opsturen. Ik had hem af. Ook een ander kringlid had hem al af. Dit blaadje is bestemd voor het mapje techniek in mijn kantkistje.
Ik heb ook een vlinderdoosje. Misschien pas ik een vlinder van een lampenkapje aan, zodat hij daarin past. Een tweede lampenkapje maken? Ik weet niet. Voorlopig is 1 genoeg.
Hoewel de lessen stil liggen, ga ik toch verder met het voorbereiden van nieuwe lessen. Zo ben ik begonnen met les 4 van de Binche cursus. Hiervoor volg ik de Syllabus Binche 1 van Annemarie Verbeke. IK ben net de hoek om, maar heb nog geen spelden uitgetrokken. Dus je ziet nog niets van de kant. Begin Binche les 4
2 projecten klaar
3 april 2020
In deze tijd van zelf-isolatie kom je er toe om dingen te beginnen maar vooral ook om dingen af te maken. Dit lampenkapje ben ik op de Kringbesturendag van de LOKK begonnen. Eerst dacht ik, dit ga ik niet helemaal maken. Maar ja, ik had de volledige lengtes garen op mijn klossen gewonden. Dus toch maar helemaal maken. Idria is een fijne kant om te klossen, ook al moet je veel aanhaken. Ik vond het wel jammer, dat er maar 1 patroon werd gegeven en dan zo'n simpele. Dat is voor mij niet echt een uitdaging. Alleen de afwerking en het maken van het lampenkapje. Dat heb ik nog nooit gedaan. Enige uitleg of raad werd helaas niet gegeven. Dus doe je maar je best.
Een van mijn leerlingen wou nog graag een van de ontwerpen van Ulrike Voelker-LÖhr uit Dick durch dünn maken. Die heb ik zelf ook maar opgezet, want dan kan ik beter op de vragen antwoorden. Die vragen komen nu per mail, omdat ik de lessen heb opgeschort tot 1 juni. Ook deze kant was gisteren af en van het kussen. Ik ben nu dus tevreden over mijzelf. Dick durch dünn7-2
Corona crisis
19 maart 2020
Het is nu een rare tijd. We houden afstand tot elkaar en blijven zoveel mogelijk binnen. Althans wij in de stad. ALs je dicht bij bossen en natuur woont, kan je daar nu natuurlijk makkelijk gaan wandelen. Maar hier is het Vondelpark maar iets minder druk dan anders. Alleen de fietsspitsuren zijn er niet meer. Dan merk je, dat de scholen dicht zijn en er veel mensen thuis werken.
Gelukkig heb ik hobbies, zoals kantklossen. Hoewel ik alle lessen voor deze maand heb geannuleerd, heb ik nog genoeg te klossen. Je moet toch je lessen voorbereiden, zodat de leerlingen straks weer verder kunnen.
begin Dick durch d&#uuml;nn 7.2 van Ulrike Voelker Je kan nu ook dingen afmaken en iets nieuw beginnen.
het lampekapje in Idria kant vordert Verder kan ik fluit spelen, spaans leren, mijn planten verzorgen en natuurlijk de zaailingen in de gaten houden.
zaailingen van de passiebloem
Kringbesturendag LOKK
29 februari 2020
Vandaag was de Kringbesturendag van de LOKK. Na wat mededelingen over het kunstenaarsproject en de waaier voor het Textielfestival kwam er ook nog wat algemene informatie over het festival. Ook de vraag naar een nieuwe of tweede webmaster kwam naar voren. Ik dacht en denk er nog over na, maar heb niet gereageerd. Ik weet niet of ik dat er nog bij moet doen. Soms wil ik ook wel gewoon klossen.
Na dit gedeelte vertelde Riet Delescen over de plaats Idria en een beetje over de Idria kant. Daarna konden we gaan klossen, een lampekapje uit het boek met de lampekapjes van de landenstand van de Slovenië tijdens de OIDFA tentoonstelling in Zaandam, 2 jaar geleden. Een beetje simpel, maar wel leuk.
Handwerkbeurs 2020
20 februari 2020
Het afgelopen weekend was de Handwerkbeurs in Zwolle. Een jaarlijks terugkerend festijn voor handwerkers en handwerksters. Dit jaar hadden ze weer een kantplein ingediend tegenover de stand van de OIDFA en de LOKK. Toen ik dat hoorde, heb ik de OIDFA gevraagd of het kantklossen weer werd gedemonstreerd en me spontaan aangeboden. Zodoende zat ik er de hele zaterdag te klossen. Ik vind dat altijd leuk om te doen. Bovendien kun je dan lekker de hele dag min of meer ongestoord door klossen. Natuurlijk er komen mensen langs voor informatie of het eens te proberen, maar toch. Je schiet zo'n dag heerlijk op met je kloswerk.
Idria vlam voor een groot deel tijdens de Handwerkbeurs geklost  
Helaas was Cosy Corners er dit jaar niet. Dat betekent, dat de stands van de OIDFA en LOKK de enige zijn, die iets op kantkoosgebied te bieden hebben. Iets op het gebied van klosjes of iets dergelijks was er niet te koop. Natuurlijk wel garens, maar dat was het dan ook. Er was erg veel wol dit jaar. Breien en haken is weer erg in. Er waren dit jaar wel minder quiltstands.
2e kwaltentakel voor het TextielFestival in Leiden
13 februari 2020
In de uitnodiging voor de Kringbesturendag van de LOKK stond, dat er nog niet genoeg tentakels waren voor de levensgrote kwal, die de vereniging samen met een kunstenaar maakt. Daarom maar besloten er nog een te maken.
Ik was niet echt tevreden over het kantje wat ik op de Regiodag in november vorig jaar begonnen was. Dat heb ik dus maar afgeknipt. Het blokje werd een schuine netslagblokje en de spin een blokje Duits plaatje. Zoals gevraagd in het wit geklost. Lekker tussendoortje en ruimschoots op tijd af voor de Kringbesturendag.
De tentakel op het rolletje
Juwelen en kant schitteren aan het Russische hof
29 januari 2020
Gisteren met de kantkring ’t Aemstelkant naar de tentoonstelling “Juwelen! schitteren aan het Russchische hof” in de Hermitage.
Het was een mooie tentoonstelling met schitterende sieraden en mooie kanten. Daar kwamen we natuurlijk voor, al was het niet het belangrijkste onderwerp van de tentoonstelling. Gelukkig voor ons was de kant in de mode tijdens de hoogtijdagen van het Russchische hof. Het waren hoofdzakelijk baljurken, die prachtig versierd waren met kant en juwelen. Ook waren er prachtige waaiers met kant, zakdoeken met kant en zelfs een sieraad van kant van haar.
Halsketting van haar Helaas stonden veel japonnen in vitrines. Dan wel goed an alle kanten te bekijken, maar moeilijk te fotograferen. Zo stond er op een gegeven moment toen ik deze prachtige japon wou fotograferen, iemand achter de vitrine met een grote rode hoed. Gelukkig duurde het lang voor ze verder ging. Bovendien heb je altijd schitteringen van de lampen in het glas. Maar ja, ze zijn zo wel goed beschermd.
Baljapon van Tsarina Alexandra Fjodorovna Kijk hier voor meer foto’s van de tentoonstelling
The Art of Lace
18 januari 2020
Vandaag naar de tentoonstelling en lezing The Art of Lace in het TextielMuseum geweest. Na een moeilijke heenreis, ruim 3 kwartier vertraging door iemand die op het spoor liep, kwam ik een half uur te laat voor de lezing. Net het einde meegemaakt, waarin de tentoonstelling werd besproken. Birthe Weijkamp die de lezing gaf, begreep niet helemaal, waarom de kantfabrieken zoveel aandacht kregen. Helaas had ze zich daarin ook niet in verdiept. Bij elk stuk stond in welke fabriek het kant was vervaardigd en wie het bewerkt had. Er zijn nog maar weinig goede kantfabrieken over. Deze tentoonstelling is onder meer een ode aan hen.
Het was een mooie tentoonstelling, mooie japonnen, mooie opstelling en een goede informatie. Alleen de stukken van Louis Vuitton waren opgesteld in een zwarte ruimte, hoewel de basiskleur van de kleding ook zwart was. Dat was een erg donker geheel en dat voor een collectie die bedoeld was als cruisekleding.
Sommige kanten waren volgens de begeleidende informatie en foto's erg mooi ontworpen. Zo mooi, dat je je afvraagt, waarom ze dan bedolven worden borduurwerk, pailletten, veertjes en dergelijke, of zo zwaar geplooid, gevouwen of gerimpeld worden, zodat je de kant bijna niet meer ziet. De kanten die in die kleine fabrieken speciaal voor de couture huizen ontworpen en gemaakt worden, zijn waarschijnlijk niet echt goedkoop. Dat is misschien de experimentele mode van nu, maar ik vind het een beetje zonde van de kant. Hoewel ik het resultaat over het algemeen toch erg mooi vond.
Een hele speciale jurk van het ontwerp van Iris van Herpen in kant van hout. Deze kant is met een lazerapparaat uit een dunne plaat hout, fineer gesneden. Als je aan de definite van kant vast houdt, dat die van draad gemaakt moet zijn, textiel, metaal of kunststof, is dit geen echt knat, maar wel degelijk kantachtig. jurk van hout kant Kijk hier voor meer foto’s van de tentoonstelling.
Website wordt vernieuwd
12 januari 2020
Zoals je merkt, is de pagina van mijn blog al veranderd. Ik heb het mezelf iets makkelijker gemaakt en hopelijk ook voor de lezer. Niet meer elke maand een nieuwe pagina maar de artikeltjes op 1 pagina. Tot dat die pagina natuurlijk te lang wordt, dan zal een deel naar het archief verhuizen. De artikelen in het archief staan nog per maand. Dat zal ook zo blijven. Totdat daar artikelen bij komen, die komen er dan op de nieuwe manier in het archief.
Ondertussen heb ik de Binchekant Dick durch dünn 6.3 afgemaakt. Was niet eenvoudig. Goed blijven nadenken en niet op de automatische piloot gaan klossen, want dan gaat het mis. De leerling die er mee bezig is, ervaart hetzelfde. Maar het lukt haar wel en ze gaat stug door.
Voor een andere leerling heb ik een nieuw tulepatroon gemaakt. Hij wil graag iets maken, wat hij kan inlijsten. Dus geen randje maar iets figuratiefs. Ben te rade gegaan bij mij foto's en heb daar een foto gevonden van een mijn lievelingsrozen, de Rhapsody in blue. Daar kon ik een mooie uitsnede van maken. Daarna lekker puzzelen hoe de paren moeten lopen. Het is gelukt. Hopelijk vindt hij het mooi en durft hij het aan. Ben benieuwd. begin ontwerp roos
Gelukkig 2020 met veel klosplezier
26 december 2019

Voor iedereen die dit leest, een heel gelukkig en gezond 2020 met veel klosplezier.
Goede voornemens zijn leuk, maar of het iets uithaalt, ik weet het niet. Het maken ervan houdt natuurlijk in, dat je je prioriteiten op een rijtje zet. Van tijd tot tijd is dat belangrijk, maar het hoeft niet persë rond de jaarwisseling.Ik zal me er dit keer weer eens aan wagen.
Allereerst moet ik nieuwe lessen voorbereiden, misschien met nieuwe technieken, in ieder geval met nieuwe ontwerpen.
Misschien weer nieuwe leerlingen erbij werven. Er zijn dit laatste half jaar 2 groepen afgevallen. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant misschien niet zo erg. Ik krijg dan wel weer tijd voor mijn eigen projecten.
Dat brengt me op het punt: eigen projecten. Nieuwe ideeën opdoen en uitwerken. Dit jaar tijdens het Textiel Festival ga ik de workshop “Kant, doorbreek oude patronen” volgen. Dit zal ongewijfeld nieuwe ideeën opwekken. Verder ga ik in januari naar de lezing “The Art of Lace” in het Textiel Museum. Deze lezing gaat over de gelijknamige tentoonstelling. Ook daar zullen misschien nieuwe ideën opborrelen. Als dat gebeurt, komt ik misschien weer tijd te kort.
Ook met de kringen moeten er weer activiteiten ontplooid worden. Met ’t Aemstelkant naar de Hermitage en het Textielmuseum, met de Kantzolder oude kanten weer in patroon brengen.
Kortom plannen en voornemens genoeg op kantgebied.
Daarnaast zal het Rosarium in het Vondelpark weer aandacht vragen, net als andere hobby’s.
O ja, en mijn website weer iets moderniseren en mooier maken.

Bladwaaier vrijwel af
21 november 2019

De bladwaaier is wat het klossen betreft af. Ik ben tevreden. Natuurlijk het is Hinojosa kant en ik heb regelmatig moeten uithalen om het zo mooi mogelijk te krijgen. Niet overal even goed gelukt. De 2e serpertina bleef in het begin te veel bobbelen, ook toen ik er een paar had uitgehaald. Toen het bandje breder werd, gingen de bobbels weg.
Hij is goed gesteven en aan de buitenrand loopt een paar met metaaldraad mee. Hij moet dus goed in vorm blijven.
Ik ben tevreden. Het is geworden wat ik voor ogen had. Nu mag Hans nog het handvat maken.
Hij is te laat klaar om tijdens het Textielfestival in Leiden in de officiële te hangen, maar ik hoop, dat hij nog in de LOKK stand kan.

kerstkaart aemstelkant

Tussendoor moest er nog even een kerstkaart voor het Aemstelkant geklost worden. De kleuren op de foto kloppen niet helemaal. De kaart is wat helderder groen en de ster is koperkleurig.

Regiodag Noord-Holland
2 november 2019

Vandaag was de Regiodag georganiseerd door de Noord-Hollandse kringen.
In tegenstelling tot de afgelopen jaren begonnen we met een presentatie van Tine over de kraamgebruiken van de 17e eeuw tot nu.
Interessant en met dingen, waarvan we ons nu geen voorstelling meer kunnen maken. Stel je voor, dat je hele zwangerschapsverlof in de kraamkamer zou moeten doorbrengen. Ben ik blij dat ik mijn zoon in de 20e eeuw heb gekregen.
Na de presentatie in de docentenkamer gingen we terug naar de grote hal voor de workshop.
Tine had een torchon-kantje ontworpen voor een welkomst-speldenkussentje, die vroeger ook in de luiermand zat. Ook het borduurpatroontje van het woord “welkom” zat er bij.

welkomstkussentje

Het was een gezellige dag. Door sommigen werd ijverig klost, door anderen gekletst, maar het belangrijkste was de ontmoeting met de anderen.

groepje deelnemers

Omdat er ook een tulekantje in de workshop zou zitten, gaat Tine hier nog aan werken.

Weblog archief

De oudere artikelen vanaf augustus 2016 t/m oktober 2019 zijn op het het weblog archief te vinden


© 2020 Gon Homburg 06 53713715. Laatst gewijzigd: 14-05-2020