De rust komt eraan
20 juni 2024
Het einde van het seizoen nadert met rasse schreden. Volgende week nog 2 lessen en dan 2 maanden zomerstop.
Natuurlijk ga ik niet helemaal op mijn lauweren rusten, want voor het komende seizoen vraagt wel wat voorbereiding. Maar de druk is eraf. Het kan allemaal wat kalmer aan.
Het paasei schiet op. Misschien maak ik er wel een bloem van. Moet ik nog even over nadenken. Daarna kan ik beginnen met het uitklossen van de lessen voor het Textile Research Centre. Dat begint weer op 2 oktober met 3 lessen Russische bandkant en 3 lessen kerst.
Tijdens het klossen kan ik zo nu en dan onze prachtige rozentuin inkijken. Die staat er momenteel prachtig bij.
Doe ik teveel?
6 juni 2024
Dat is een vraag, die ik me regelmatig stel. Zeker nu, aan het eind van het seizoen, maar ook dikwijls aan het begin. Dan moet alles opgestart worden. Nu moet alles afgerond worden en bepaalde dingen die pas voor de herfst zijn, moeten nu al wel in de steigers gezet worden. Naast het extra werk in de rozentuin is dat soms wat veel. Maar, als ik heel eerlijk ben, ik heb het allemaal zelf op me genomen. Meestal omdat ik het leuk vind, of omdat ik het nodig vind. Dus niet klagen, maar nog even doorbijten.
Mijn eigen ontwerp in de Binche is klaar (zie hierboven). Ik moest nog een paar dingen verbeteren, maar verder was hij goed. Dus verbeterd door gestuurd aan mijn mede-cursisten. Misschien meot ik hem ook wel op mijn website zetten bij de patronen.
Momenteel ben ik bezig met een ontwerp, lang geleden gemaakt door Gré Pos. Het was bedoeld voor de cursus in Leiden als paasei. Toen kwamen we tot de conclusie, dat de leerlingen iets meer tijd nodig hadden voor het Brugs Bloemwerk. Het paasei werd overgeslagen en bleef ook bij mij liggen. De noodzaak om het af te maken was even weg. Nu er toch weer aan begonnen. Met gatlap natuurlijk, want dat is als je iets wilt klossen, waar je vaak over de spelden heen moet klossen, heel fijn. Tot dat je wilt laten zien hoever je al bent. Dan moeten al de klossen opzij om de gatlap opzij te vouwen en het onderliggende zichtbaar te maken.
Verder zit ik in de werkgroep Kantopleiding van de LOKK. Omdat deze met de opleiding wou stoppen, hebben wij ons opgeworpen om te kijken of er nog toekomst in zit, als je het op een andere manier aan zou pakken. Deels vinden wij misschien opnieuw het wiel uit, maar we kunnen ook terugvallen op al bestaande ideeën, mogelijkheden en misschien materiaal. Daarvoor moeten nú dingen op de rit gezet worden.
Hetzelfde geldt voor de herfstcursus bij het Textile Researche Centre. Ideeën uitwerken, data vaststellen, tekst opstellen voor de website, etc.
Ook de data voor de Amsterdamse lessen moeten bepaald worden. Bij dit alles moet ik rekening houden met het feit, dat ik in september aan staar geopereerd ga worden. Dus de lessen moeten er omheen gezet worden.
Maar uiteindelijk zal alles ook dit jaar wel weer lukken.
Veel gebeurd
23 mei 2024
Er is veel gebeurd op kantgebied sinds mijn laatste blog.
De online cursus Binche is afgelopen. We zijn met wat opdrachten opgekregen. Eraan blijven werken dus. Momenteel ben ik een variatie op een opdracht aan het klossen. Van die opdracht moest je zelf de prikking maken. Ik eigenwijs, dacht dan meteen maar even variëren. Helemaal gelukt op wat kleine foutjes na. Die loop ik nu tijdens het klossen tegen het lijf en kan ze dan meteen verbeteren.
Op 14 mei gingen we met de kantkring ‛t Aemstelkant naar de Frans Hals tentoonstelling in het Rijksmuseum. Een welbestede middag vol portretten met prachtige kanten.
11 mei gingen we met een klein groepjes van OIDFA Nederland bij het Textile Research Centre weer kanten determineren. We hebben best veel gedaan, maar de bovenstaande kant konden we niet benoemen. Het leek een Valenciennes, maar daar hoort geen dikke draad in. Kortom een vraagteken. Diegene, die de database van het TRC met de kanten vult, was hier niet tevreden mee. Ze stuurde wat foto's. Heeft soms als voordeel, dat je ze op je scherm nog groter kan maken dan ter plekke met een loep. Gezamenlijk kwamen we via de mail tot de conclusie, dat het toch een Valenciennes was, zeker gezien de grond, maar dan met een persoonlijke inbreng van de klosster, de dikke draad.
LOKK ALV
25 april 2024
Afgelopen zaterdag hoeld de LOKK zijn jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Over het algemeen gingen de punten er snel doorheen. Alleen het punt over de opleiding duurde iets langer. Ik mocht de gedachten van het groepje, wat nadenkt over het weer vlot trekken van de opleiding, aan de aanwezigen over brengen. Deels goed gelukt, maar toen de kringen ter sprake kwamen, waren er meer vragen over het op de website zetten van de kringen dan over de opleiding. In verband met de privacywetgeving staan de kringen niet meer op de website vermeld. Mijn voorstel om dan in ieder geval een kaart van de locaties van de kringen op de site te zetten vond bijval en wordt meegenomen.
Over de opleiding mogen we verder nadenken. Over een week heb ik contact met de voorzitter van de NKO en kan ik misschien daar mee brainstormen. En dat natuurlijk terugkoppelen aan ons kleine groepje.
De on-line cursus Binche is weer verder gegaan. Na de sneeuwvlokken en de bolletjes kwamen nu de andere gronden aan de beurt. Dus weer hard aan het werk om de proefjes te klossen en proberen verder te gaan met het grotere kantje. Aanstaande maandag is er geen les. Dus kan ik misschien wat opschieten. In ieder geval moet ik er van ‛t zomer ook wat aan doen.
We blijven doorgaan
11 april 2024
Deze weken geen Binche cursus gehad. Misschien maar goed ook. Kwam er niet nog meer huiswerk bij. Ik ben nu met het eerste kantje de hoek om. Moet steeds heel goed op het werkschema kijken. Maar het gaat goed.
Een vervelende bijkomstigheid is, dat het zicht in mijn rechteroog steeds slechter wordt. Volgende week naar de huisarts voor een verwijzing naar de oogarts. En dan maar afwachten of ik geholpen kan worden en wanneer.
De ’s Gravenmoerse kant nadert zijn voltooiing. Niet helemaal goed geworden. Ik moest het grootste motief zo vaak uithalen, dat je andere fouten daarin niet ziet. Als zo’n motief dan eindelijk uitkomt, ga je het niet zo snel nog eens uithalen. Met het risico dat het dan weer niet uit komt, of je een andere fout maakt. Jammer, maar ik weet nu wat de moeilijkheden en valkuilen zijn.
Voor de cursus bij het Textile Research Centre hoef ik niet meer te klossen, wel nog een les beschrijven. Daar heb ik nu een maand de tijd voor. Moet lukken.
Er is veel gebeurd.
28 maart 2024
Ik schreef het de vorige keer al. Het luxe gevoel van “Ik ben helemaal bij” is weer vervlogen. Alle kussens boven zijn weer vol.
Op de Kringbesturendag heb ik weinig of liever gezegd helemaal niet geklost, wel veel gepraat. Dat was dit keer nodig in verband met de eventuele doorstart van de Kantopleiding. Toen ik rond half 2, 2 uur stond te twijfelen of ik nog zou beginnen, werd me aangeraden om dat maar niet te doen. Nog geen spijt van gehad, maar ja de klosjes hangen wel gevuld en wel op het kussen.
De maandag daarop begon de Binche cursus weer. Daarvoor ben ik nu een oefenstukje aan het klossen. Ik hoef nog geen foto te maken, want het is een oerwoud aan spelden. Van het kantje zelf zie je nog niets.Ik ga maar een klein stukje doen, want het is de bedoeling dat we daarna een ingewikkelder stuk gaan klossen.
Afgelopen zaterdag was de OIDFA Ledencontactdag. Een erg gezellige dag, waarop druk werd geklost. Er waren tegeltjes ontworpen meet versierend volwerk. Dat laatste wordt gevormd door allerlei variaties op de linnenslag. Ik had geen kussen bij me omdat ik andere dingen moest doen tijdens die dag. Dat betekent geen extra werk op nog een kussen, maar wel iets op mijn to-do-lijst.
Mijn paasei is nog niets opgschoten net als het Hinojosa stuk wat op het kussen eronder staat. Op mijn Duitse rolkussen staat een stuk ‛s Gravenmoerse kant, dat ik voor een leerling had uitgetekend. Zij heeft het af, ik nog niet.
Zo gaan we dus verder. Blijven ademhalen en rustig alles achter elkaar afmaken.
Ik ben helemaal bij
15 maart 2024
Het is een luxe gevoel: helemaal bij zijn, zelfs iets voor lopen. Ik moet hier van genieten, want het is zo weer afgelopen.
Net de twee lessen voor de workshop in april bij het Textile Research Centre afgemaakt: een vlinder en zwaantje in Schneebergse kant. Ik heb dit keer geen eigen ontwerpen gebruikt maar van Annelie van Olffen.
Morgen ga ik naar de Kringbesturendag van de LOKK. ‘s Morgens is er een lezing over kralen in kant en ‘s middags een workshop. Dat betekent, dat er weer een kussen vol komt.
Dan begint maandag de 2e cursus Binche van de OIDFA. Dus nog een kussen erbij. Volgende week zaterdag de OIDFA contactdag met een workshop. Misschien ga ik daar niet klossen, maar me met de organisatie, het winkeltje en de mensen bezig houden. Is ook heel nuttig op zo‘n dag.
Eén ding is zeker. Het ontspannen gevoel van “ik ben helemaal bij” is dan weg. Maar ik mag niet klagen, want in mijn hart vind ik al die activiteiten heel leuk.
Figuratief Kantklossen in Leiden
22 februari 2024
Gisteren gaf ik de 2e workshop Figuratief Kantklossen in Leiden.De gevorderden zijn begnnen aan hun 2e werkstuk: de Brugse Bladeren. We hebben besloten om hier 2x over te doen. Anders krijgen ze het niet af en blijft het misschien liggen. De ei-versiering, ontworpen door Gré Pos slaan we dan over en gaan dan door met een ander werkstuk. Zelf zal ik het wel afmaken, maar wel tussendoor iets anders doen.
Bij de beginners was er een afgevallen en kwam er een bij. De laatste moest bij het begin beginnen, nl. een blad in linnenslag. Hiermee had ze best wel moeite, dus maar niet halverwege de hele slag erbij gedaan. Eerst maar de eerste slag goed onder de knie krijgen. De andere beginner kon wel met de tweede les verder: een bloem van Claudine Beuvain.
Morgen gaan we praten over de Regiodag Noord-Holland in november. Hopeijk vinden we een leuke workshop om eer weer een fijne dag van te maken.
Daarna mag ik me druk maken over het vervolg van de kantopleiding en natuurlijk de aankomende OIDFA cpntactdag en de OIDFA Binche cursus. Ik hoef me de komende tijd dus absoluut niet te vervelen.
Cursus Landschap Improvisatie in kloskant 4
15 februari 2024
De cursus Landschap Improvsatie in kloskant is al weer afgelopen. Het landschap is af, maar het zit nog wel op het kussen. Ik zie er wel een beetje tegenop om het eraf te halen. We hebben wel fixeer voor gouache en aquarel gekocht, maar het wachten is nog op de passepartouts.
Dat fixeer kopen had ook wel wat voeten in de aarde. Denk je, we wonen in Amsterdam met een redelijk aantal winkels voor schildermaterialen, maar we hebben moeten zoeken. De eerste winkel had het niet, ook geen protectie spray voor textiel, wat ik daar wel eens gezien had. In de tweede konden we het eerst niet vinden. Net toen ik teleurgesteld wou voorstellen om maar weer naar huis te gaan, zag ik op een onderste plank nog meer fixeersprays staan. En jawel, daar stond het bij.
Ik heb het op het proefstukje geprobeerd en het stijft iets, maar niet te veel. Het stinkt wel geweldig. Dus in de buitenlucht sprayen en misschien maar in de kelder laten drogen?
Tussendoor heb ik het 2e werkstuk voor de gevorderden van de workshop Figuratie Kantklossen bij het TRC afgemaakt. Het garen is eigenlijk te dik. Bij het opzetten is het goed, maar bij het afhechten van de bladeren zie je het duidelijk. Jammer.
Cursus Landschap Improvisatie in kloskant 3
1 februari 2024
De tijd vliegt. Afgelopen zaterdag was de 3e sessie van de cursus Landschap Improvisatie in kloskant en aanstaande zaterdag is al weer de laatste.
Ik had gelukkig toch mijh huiswerk af. De bomen op de rots en het strand eronder. Bij het strand denk je misschien, ja dat kan ik ook. Dat is natuurlijk ook zo, maar je moet op het idee gebracht worden. Met grote tussenruimten horizontaal tussen de slagen, de spelden niet op een rij plaatsen. Zo krijg je dit effect en kun je de kleuren sturen.
Dit keer kregen we een paar nieuwe technieken. Nieuw zijn ze natuurlijk niet, maar wel de toepassing.
Vlechten die je naast of beter door aanhaken onder elkaar legt. Zo kan je met weinig paren (2 in het totaal) redelijk grote oppervlakten vullen.
Tule, waar je niet na elke spalg een speld in zet, is ook niet nieuw. Maar wel dat je ook 4x kunt draaien i.p.v. 3x, zodat de kleur de andere kant opgaat. Doordat je alleen aan de kanten spelden zet, kun je de tule ook door aantrakken van vorm veranderen. Een toer niet afmaken en dan vervolgens de tule door aantrekken verder vervormen.
Allemaal bekende technieken, waarmee je verschillende dingen kunt uithalen, zodat je dat effect krijgt, wat je wilt hebben. Heel leuk om uit te proberen.
Ondertussen moet ik ook nog de workshop voor het TRC in Leiden voorbereiden en de lessen die ik thuis geef. Mijn dagen zijn dus meer dan gevuld. Maar dat heb ik mezelf aangedaan en eerlijk gezegd heb ik het zo best naar mijn zin.
Cursus Landschap Improvisatie in kloskant 2
25 januari 2024
Afgelopen zaterdag de 2e sessie van de cursus Landschap Improvisatie in klokant gehad. Weer nieuwe technieken geleerd om o.a. reliëf te maken, maar ook om vlakke stukken zoals het strand interessant te maken.
Dan moet alles uitgewerkt en toegepast worden. Dat valt niet mee. Ik heb er tot op heden minder aan kunnen doen dat ik van plan was. Ik hoop dat ik het huiswerk voor deze week: de rots afmaken, het bos er op en het strand, af krijg.
De eerste techniek, die we kregen, inmiddels in het proefstukje gesprobeerd. Daar met die dikke draden toont het wat, in de rots met veel dunnere draden minder. Misschien daar in de volgende wat meer elemanten maken voor ik het aantrek. Nu spreek ik voor de lezers in raadselen, maar ik kan het niet zo makkelijk uitleggen, wat je doet en wat er daarna gebeurt.
Cursus Landschap Improvisatie in kloskant
18 januari 2024
De vorige keer schreef ik dat er een introductie van de cursus Landschap Improvisatie in kloskant zou zijn. Inmiddels is de 1e les achter de rug. We zijn begonnen een proefstukje te maken met allerlei technieken om reliëfs te maken. Deze kunnen we gebruiken in ons eerste landschap. Bistra gaat er vanuit dat de natuur nooit echt vlak is. dus mag je aan de gang met technieken, die het werk opbollen en anderszins spannend maken. Het is in geen geval de bedoeling om in het landschap een netjes aangeharkte natuur weer te geven.
Voor ons eerste landschap is een foto van een in zee uitstekende rots gegeven. We moeten voor aanstaande zaterdag de eerste helft van de rots klossen. Er was opgegeven om voor de verste punt dun garen te gebruiken. Op een gegeven moment kwam bij mij wel de vraag op hoe dun is dun. Maar tot op heden denk ik, dat ik het juiste garen heb opgewonden. Ik vind het tenminste erg mooi worden.
Tussendoor moet ik ook aan mijn andere activiteiten denken. Er moet worden lesgegeven. De lessen gaan gewoon door. Ook hoop ik eind deze maand weer een cursus bij het Textile Research Centre in Leiden te beginnen. Daar moet ook het een en ander aan voorbereid worden. Ik heb wel ideeën om dan te doen voor de twee groepen: beginners en gevorderden, maar de lessen moeten wel geschreven en gemaakt worden, zoals deze Brugse Bloemen. Net klaar en nog op het kussen. Was wel een heel verschil met de dunne draadjes van de Binche en de rots, die ik nu onder handen heb.
Het nieuwe jaar is begonnen
4 januari 2024
Het is nu nog rustig. De binche cursus is afgelopen en het uitwerken van de aantekeningen, tekeningen en kantjes is klaar. De volgende cursus “Landscape in bobbin lace” begint volgende week. Aanstaanda zaterdag is er een voorbespreking.
Die dag gaan we weer met een paar mensen van OIDFA Nederland naar het Textile Research Centre in Leiden om daar weer kanten uit hun collectie te benoemen. Hopelijk kunnen we weer een paar dozen doen.
Maandag beginnen de lessen thuis weer. Ik moet nog bekijkeen wat ik daarvoor moet vorbereiden. Voor de eerste lessen niet zo veel, want daarvan zijn de leerlingen lekker op weg en deels met eigen dingen bezig.
Wel ben ik druk met de voorbereidingen voor een nieuwe cursus bij het Textile Research Centre in Leiden. Die heeft als ondeerwerp figuratief klossen en is dit keer voor beginners en gevorderden. Dat betekent voor mij, dat ik 2 patronen per keer beschikbaar moet hebben. Één met de basistechnieken en een andere voor de gevorderden. De ideeën zijn er al. Nu de uitwerking nog.
Weer druk dus, maar leuk druk. Misschien moet ik weer met een maandchallenge beginnen.

© Gon Homburg. Laatst gewijzigd: 20-06-2024