Vermeer en kant.
8 mei 2023
Vandaag waren we op uitnodiging van Amerikaanse vrienden naar de grote tentoonstelling van Vermeer in het Rijksmuseum. Het was druk, zodat je lang niet alles goed kon bekijken. Gelukkig stonden er weinig mensen voor de “Kantwerkster”, toen we die zaal binnenkwamen. Er meteen heen, zodat we haar goed konden bekijken en fotograferen. Het is maar een klein schilderij, maar in de kantwereld wereldberoemd. Omdat het normaal in het Louvre in Parijs hangt, moesten we nu van de gelegenheid gebruik maken. Het was mooi en de moeite waard.

Naast de beroemde Kantwerkster heeft Vermeer ook hier en daar in zijn schilderijen kant geschilderd. Het duidelijkst was het in dit schilderij “De Koppelaarster”. Op dit detail is duidelijk het kant aan de muts te zien.
Het is natuurlijk geen Rembrandt, die hoewel in dezelfde tijd werkzaam, veel meer kant in zijn schilderijen laat zien. Misschien lag dat ook wel aan zijn rijkere opdrachtgevers.

In die tijd droegen de mannen net zoveel, zo niet meer kant als vrouwen. Had Oopjen kant aan haar muts, kraag en manchetten, haar echtgenoot Marten Soolmans had kant aan kraag, manchetten, kousen en schoenen.

Jammer is wel dat de kantcollectie van het Rijksmuseum alleen nog maar online te zien is. Niets meer on display, alles in depot. Zou je nog wel met een groepje een afspraak kunnen maken? Misschien eens informeren.
Retournac kant af.
27 apri 2023
Deze week heb ik de Retournac kant af kunnen maken. Het heeft eigenlijk veel te lang geduurd. Ik ben het begonnen als voorbeeld of uitproberen voor een leerling. Zij heeft mij hiermee ruim ingehaald. Er kwam te veel tussendoor.
Dat is natuurlijk nog steeds zo. De vliegenzwam is ook nog niet af. Ben net begonnen aan het 4e en laatste deel van de hoed.

Dit is voor de kringenpresentatie bij het LOKK lustrum in november, maar ook het OIDFA congres komt eraan. Daar moet voor de landenpresentatie ook geklost worden. Ook daar net aan begonnen. Gevolg 3 kussens in gebruik en dan is zaterdag de ALV van de LOKK. Zet ik daar een nieuw patroon op of neem ik een van deze 3 kussens mee? Kan ik nog even over nadenken.
LOKK Kantinstuif of Creahub
06 apri 2023
Afgelopen zaterdag, 1 april was de eerste Kantinstuif georganiseerd door de LOKK. Het was geen grap, maar heel erg echt. Er waren best veel mensen op afgekomen, zo'n 40. Dat is goed, zeker na alle kantactiviteiten van de laatste weken. Er werd enthousiast geklost aan eigen werk of aan de bloem, die net was uitgekomen voor het LOKK jubileum in november.
Ik was er heen gegaan om de beamer, die de OIDFA had geleend, terug te brengen. Ik heb erg geen spijt van. Gezellig gekletst en lekker opschoten met mijn vliegenzwam. Bovendien kon ik de waterlelie inleveren, die eindelijk af was.
OIDFA Ledencontactdag
30 maart 2023
Afgelopen zaterdag was de Ledencontactdag van OIDFA Nederland. Het was een klein clubje, maar wel heel enthousiast. We hadden een nieuw onderdeel, namelijk Tussen Kunst, Kant en Kitsch. Hiervoor konden de leden kanten meenemen, waatvan ze niet zeker wisten wat het was of die ze graag zilden laten zien. Beide redenen kwamen voor. We hadden hiervoor 4 tafels in de lengte langs de wand gezet met het mooie OIDFA kleed erop. Deze tafel lag bijna helemaal vol. Ervoor stonden regelmatig groepjes met elkaar te overleggen en te praten over de getoonde kanten.
We hadden natuurlijk ook een workshop met onterpen voor de Nederlandse stand tijdens het congres in Nova Gorica/Gorizia. Ook hier werd enthousiast aan geklost. Het grappige was, dat op een gegeven moment iedeereen eigenlijk rondom 2 tafels zat. Een van de redenen was wel, dat een van de patronen wat vragen en problemen opriep. Dus ging men bij elkaar en de ontwerpster te rade, hoe het nu moest. Maar het tekende ook de saamhorigheid en de gezelligheid binnen de groep.
Kringbesturendag
16 maart 2023
Afgelopen zaterdag was de Kringbesturendag van de LOKK. ‛s Morgens was er een lezing door Maaike Bakker over kleuren, kleurcontrasten en wat je allemaal met kleur kunt doen en zeggen. Een volledig verslag hiervan vind je op de LOKK website.
‛s Middags was er een workshop met een ontwerp van Liesbeth ven Loo. Ze had hiervoor gebruik gemaakt van de informatie uit de lezing van die morgen. Ik ben hier niet aan begonnen, omdat ik eerst de waterlelie af wou maken. Ik moest nog 2 delen van het hart van deze bloem. Inmiddels is hij helemaal geklost. Ik moet hem alleen nog in elkaar zetten.
Vogeltje af
9 maart 2023
Het vogeltje voor de kringenpresentatie op de 45-jarig jubileum van de LOKK is af. Althans, ik heb hem net gesteven. Morgen of vanavond van het kussen halen.
Aanstaande zaterdag is de Kringbesturendag van de LOKK. Er is een lezing over kleuren, hoe die elkaar beïnvloeden. Daarna kan je iets klossen, maar ik denk, dat ik de meeldraden van de waterlelie meeneem. Die moet ook af.
Handwerkbeurs in Zwolle
16 februari 2023
Afgelopen weekend was de Handwerkbeurs in Zwolle. Voor de laatste keer in de IJsselhallen. Waar het het volgend jaar zal zijn, is nog een grote vraag. De organisatie is er mee bezig.
Ik heb zaterdag gezellig met andere dames daar zitten klossen. Gelukkig kwamen er veel mensen langs en werden er veel vragen gesteld, die we moesten beantwoorden. De LOKK heeft er redelijk wat leden bij gekregen. De laatste jaren staat de OIDFA er niet meer. Vorig jaar had ik het alleen met mijn man moeten doen. Dat is voor 4 dagen een hele klus en het brengt dan te weinig op. Bovendien moeten nu ook de verenigingen de stand betalen en dat zit er voor OIDFA Nederland niet in.
Voor de Handwerkbeurs had ik een vogeltje voor de Kringenpresentatie tijdens het jubileumfestival van de LOKK opgezet.
Had misschien een van de bloemen op moeten zetten, maar ook dit moet gebeuren. Gelukkig ben ik lekker opgeschoten. Dus misschien zit er nog een bloem in in de nabije toekomst. Ik heb er nog een liggen, die afgemaakt moet worden.
Lace Challenge 2023-2
26 januari 2023
De Lace Challenge loopt nog steeds. Soms loop ik een dag achter. Dat moet ik dan de volgende dag inhalen. Meestal komt het achterlopen doordat ik het op die dag te druk had en/of er niet aan dacht. Vandaag was het steekwoord “reflectie”. Dat kan verschillende dingen betekenen, zoals nadenken over wat je gedaan hebt, maar ook eenvoudig weerspiegeling. Dit keer hoefde ik niet na te denken. 10 jaar geleden had ik een tentoonstelling in Vrijburg. Op de flyer stond een kantwerk van mij: Pijlkruid op een spiegel. Prachtige reflectie.
Verder ben ik bezig met de voorbereiding voor de OIDFA contactdag in maart. Daar kan ik nog niets over vertellen en al helemaal niets laten zien. Daar moeten jullie tot eind maart op wachten. Of als lid of gast naar de contactdag komen.
Weblog archief

De artikelen van 2022 zijn te vinden op Blog 2022, van 2021 op de pagina Blog 2021 en die vanaf november 2019 t/m december 2020 zijn te vinden op de pagina Blog van nov 2019 t/m dec 2020

De oudere artikelen vanaf augustus 2016 t/m oktober 2019 zijn op het het weblog archief te vinden


© 2023 Gon Homburg. Laatst gewijzigd: 25-05-2023