Fijne Kerstdagen en een goed, creatief 2021.
24 december 2020
Iedereen hele fijne Kerstdagen gewenst. Geen foto van kant, die het artikel begeleidt maar een van onze kerstboom in de tuin. De afgelopen tijd zijn er al genoeg kerstpatronen in kant op mijn blog verschenen. Dus nu even wat anders.
Hopelijk heeft iedereen ondanks de lockdown en het feit, dat je maar beperkt bezoek mag ontvangen en op bezoek mag, toch een gezellige kerst. Deze dagen wordt er niet veel geklost, omdat je dan druk bent met het huis versieren, het kerstdiner maken enz. enz. Ook nu je de kerst misschien wel alleen moet vieren of met z'n tweeën, maak het er toch feestelijke dagen van.
Alvast een fijne jaarwisseling gewenst. Dit jaat ook anders dan andere jaren. Geen grote visites, maar ook geen geknal. Heerlijk rustig voor kinderen en huisdieren.
Blijf gezond in 2021 en dan komen er ongetwijfeld nog meer stukjes op deze plaats.
Patronen
17 december 2020
Het duurde misschien even, maar de kerstster voor de kerstkaart voor mijn leerlingen is klaar. Alleen nog een beschrijving erbij maken, dan kan het per mail naar iedereen toe. Misschien moet ik nu weer eerst op de eventuele persconferentie van de minister-president wachten om te horen, wanneer wat weer mag? Ik denk dat ik hem sowieso mail en dan volgende week wel weer zie, wat ik in januari kan doen. Het duurt allemaal wel lang en het is nog altijd zo onzeker.
Ik heb ook een belangrijk besluit genomen. In juli heb ik al geschreven over problemen tussen OIDFA Nederland en OIDFA Internationaal. Dit heeft tot gevolg gehad, dat de Nederlandse afdeling per 1 januari 2021 zonder bestuur zou zitten. Ik heb er lang over nagedacht, maar toch besloten om gewoon lid te blijven en in ieder geval penningmeester van OIDFA Nederland te worden. Ik hoop wel, dat er nu meer mensen bereid zijn om de schouders achter de Nederlandse activiteiten te zetten. We wachten af.
Kerstster
12 december 2020
Ik had het er al eerder over om als opvolger van het “Kantje per week” weer patronen op mijn site te plaatsen. Dat moet natuurlijk even bezinken. Er moet iets bedacht worden. Een ontwerp en tekening moeten worden gemaakt. Dan moet het geklost worden. De beschrijving, hoe kort ook, moet worden gemaakt. Foto𕢙s moeten worden gemaakt. Dan kan het geheel op de site.
Zo gezegd zo gedaan. Het ontwerp is af, de tekening ook. Het is heel toepasselijk voor de tijd van het jaar een ster geworden. Hij is geklost en de beschrijving is gemaakt. De foto's zijn gemaakt. Nu straks uploaden. De rubriek Kantje per week wordt Patronen. Een nieuwe pagina voor de patronen wordt ook gemaakt, zodat de Kantjes per week nog altijd via de oude pagina benaderd en gedownload kunnen worden.
Om de hoeveel tijd er een nieuw patroon komt, weet ik nog niet. Hangt af van de mij beschikbare tijd. Een ding is zeker: elke week gaat het niet worden. Dat redt ik niet. Toen waren we met z’n vieren. Nu ga ik het alleen doen. Het streven momenteel is 1 per maand. Of ik dat haal, is afwachten. Ik doe mijn best.
In ieder geval wens ik jullie heel veel plezier met dit patroon en met de patronen die volgen.
Kerstpatronen klossen
26 november 2020
Dit is de tijd voor de kerstpatronen. Alhoewel ik klos ze eigenlijk niet zo vaak, zeker niet elk jaar. Alleen de kerstkaarten voor de kringen en die hebben niet meer altijd een echt kerstpatroon. Zo ook de kerstkaart voor 't Aemstelkant. Hierop komt een deel van het 1e kantje uit het kerst/corona project van de LOKK.
De kerstkaart voor de Kantzolder heeft dit jaar wel weer een echt kerstpatroon: een ster. Het kloswerk is klaar, de foto gemaakt, nu er nog een mooie kaart van maken.
Waar ik 2 weken geleden over dacht om als vervolg op het Kantje per week weer patronen op mijn site te zetten, neemt vastere vormen aan. Ook hiervoor staat een kerstpatroon op stapel. Maar het moet eerst geklost worden.
Daarvoor nog een kerstpatroon voor mijn leerlingen klossen en opsturen. Het is bedacht en getekend. Ook de net beginnende leerling kan het klossen. Maar ja, ik moet het natuurlijk wel eerst “even” zelf doen, zodat ze een voorbeeld hebben.
Vandaag kwam er een redelijk goed bericht binnen van het Textielfestival. In principe gaat het volgend jaar door in een wat aangepaste vorm. Veel online, maar toch ook tentoonstellingen o.a. van de wedstrijdstukken. Dus hopelijk mag mijn waaier dan ingestuurd worden. Nader bericht hierover krijg ik uiteraard nog. Maar toch . . . Een lichtpunt aan de horizon. Er gaat volgend jaar weer wat gebeuren.
Een lege agenda
12 november 2020
Nu half november is de agenda voor de komende tijd helemaal leeg. Terwijl dit anders toch de tijd is met allerlei kantactiviteiten. Lessen, kringbijeenkomsten, Regiodag, LOKK bijeenkomsten, OIDFA bijeenkomst, Kantmarkt. Alles is geannuleerd met dank aan de Corona pandemie. Iedereen,ik ook, is voorzichtig met organiseren van activiteiten. Wat gaat er gebeuren? Kunnen de lessen in januari weer beginnen of misschien eerder? Kan de Kringbesturendag doorgaan in februari, de OIDFA contactdag in maart? We houden allemaal een slag om de arm.
Een ding weten we zeker. 25 en 26 december is het kerst en voor die tijd sturen de kringen elkaar kaarten. Daar moet op tijd aan begonnen worden.
De kerstkaart voor ’t Aemstelkant staat al klaar. De kerstkaart voor de Kantzolder staat op het kussen en daar wordt hard aan gewerkt.
Eind septemmber was het 4 jaar geleden dat het laatste Kantje per Week uitkwam. Soms denk ik, moet ik weer patronen publiceren? Dat houdt natuurlijk wel in, dat ik dan weer ijverig moet gaan ontwerpen. Daar heb ik wel zin in, maar zie er ook tegenop. Het wordt dan zeker niet elke week en waarschijnlijk ook niet elke maand. Maar zo nu en dan.
Dasuiteinde uit het 1e deel van Gussy von Reden helemaal af
31 oktober 2020
De laatste dag van oktober al weer. De besmettingscijfers dalen iets zo ook in Amsterdam, maar nog niet genoeg om aan het hervatten van de lessen. Door het wegvallen van de lessen had ik meer tijd om te klossen. Zo heb ik het stuk uit het 1e deel van Gussy von Reden af kunnen maken. Volgens het boek is het een “Krawattenende” ofwel “Dasuiteinde”. Nu bedenken hoe ik daar iets mee kan. Ik zou het natuurlijk aan een sjaal kunnen maken, een mooie lange linnensjaal van dezelfde kleur, die je om je nek kan slaan.
Doordat ik hem eerst zelf heb gemaakt, kan ik het beter uitlegegen aan de leerling, die hem wil gaan klossen. Ik moet nu de tekst van de les nog wat aanpassen. Dan kan ze verder en hoeft iet te wachten tot de volgende les. Wanneer dat dan ook mogen zijn.
De kringbijeenkomst in november gaat niet door en of de bijeenkomst in december door kan gaan is de vraag. Misschien moet elk kringlid dan zelf de kaart versturen. Gelukkig ik heb hem bijna klaar.
kerstkaart 2020
Helemaal geen leuke dingen?
15 oktober 2020
Ik heb vanmiddag allemaal dingen moeten doen, die helemaal niet leuk zijn.
Allereerst hebben we de Regiodag Noord-Holland moet afzeggen. Hoewel we wat betreft het aantal deelnemers binnen de norm zaten, brengt zo'n dag toch allemaal verplaatsingen met zich mee, die niet echt noodzakelijk zijn. Maar daar kleven wel risico's aan, die we niet willen nemen Daarom dit moeilijke besluit en mocht ik vanmiddag iedereen een mailtje schrijven, dat de dag niet doorgaat. Helemaal niet leuk!
Verder heb ik besloten om de lessen voorlopig weer te stoppen. 2 weken geleden had ik de leerlingen opnieuw in moeten delen en nu moest dat weer. Maar nadat mijn frustaties geslonken waren, moest ik tot de conclusie komen, dat het helemaal niet verstandig is om ze door te laten gaan. Niet iedereen komt uit Amsterdam en moet dus extra reizen of beter rijden. Bovendien komen er dan eigenlijk best veel verschillende mensen elke 2 weken over de vloer. Dus maar even niet. Vier weken pas op de plaats maken en daarna het weer opnieuw bekijken, wat kan en wat verstandig is. Dus vanmiddag mails uitgestuurd met deze vervelende mededeling. Ook helemaal niet leuk.
Staat daar nog iets leuks tegenover? Natuurlijk wel. Ik kan meer klossen aan het stuk uit het 1e deel van Gussy von Reden. Daarna verder gaan met de kerstkaarten en met het kleed in Hinojosa kant. Verder kan ik ook nog in het rosarium werken. Dat gaat met wat aanpassingen gewoon door. We zullen wel moeten, want er moeten 450 nieuwe rozen geplant worden, de herfstsnoei moet gebeuren en het aanaarden van de perken. Daar is nog genoeg te doen.
En daarna? Dan hopen we dat het aantal besmettingen daalt en er weer wat meer mag. Alles waarschijnlijk nog niet, maar we moeten de moed er in houden en gewoon de winter doorkomen.
De tulpenkaarten zijn af
9 oktober 2020
De kinderen zijn geboren en de kaarten zijn af. Het zijn alle twee meisjes in Amsterdam geboren, dus rode en gele tulpen. Nu nog een tekst erop en afleveren. Dan is dit project helemaal af.
Het kantje voor de kerstkaarten is ook af. Ik heb ze allemaal geklost, dus voor 4 kerstkaarten in het totaal. Misschien niet allemaal voor de kring nodig, maar de andere kunnen dan naar mensen, die dit jaar met kerst wel iets extra's mogen krijgen.
Gisteren kreeg ik bericht dat de OIDFA contactdag deze maand niet door gaat. Vervelend dat ook dit vanwege de coronabesmettingen niet kan. We zitten nog in spanning of de Regiodag Noord-Holland in november wel door kan gaan. Eerst maar de persconferentie dinsdag afwachten en dan beslissen. Hopelijk kan dit nog. Momenteel zitten we wat betreft het aantal deelnemers goed, maar als er maar minder mogen komen, wordt het een zwaren beslissing. We hopen er het beste van.
Marianne Stang Ook gisteren kwam het bericht dat Marianne Stang is overleden. Ik kende haar niet goed, heb wel veel over haar gehoord, over de reizen, die ze met haar man en zus organiseerde, projecten die ze ondersteunde en aktief aan meewerkte, haar voorzitterschap van het Deutsch Klöppelverband. De enige keer dat ik haar mocht ontmoeten, was 4 jaar geleden in Zaandam. Ik sloot even bij een groep Duitse dames aan om koffie te drinken. Daar zat ze bij. We hebben toen even gezellig zitten praten over kant en over gemeenschappelijke vrienden. Ze zal zeker in de Duitse en Internationale kantwereld erg gemist worden.
Nog even een klein update van het stuk van Gussy von Reden. Ik kon er nu weer aan klossen en ben dus weer een stuk verder gekomen. De tak met blaadjes werd op een leuke manier gewerkt. Tegelijk met het bandje er omheen eerst de blaadjes aan de ene kant met steeds een stukje tak er tussen; dus 1 blaadje naar beneden, stukje vlecht en dan een blaadje naar boven. Op de terugweg van het bandje werden de blaadjes aan de andere kant op dezelfde manier geklost met steeds het ntbrekende stukje vlecht er tussen in. Zo had ik het nog nooit gedaan, altijd met een vlechtje achter het blaadje om terug bij de steel te komen. Niet alle blaadjes zijn even mooi geworden, omdat soms de spelden erg in de weg zaten, zeker bij een blaadje omhoog. Nu zijn bij mij nooit alle blaadjes even mooi, dus dit is eigenlijk voor mij heel gewoon.
1e lessen weer gegeven.
12 september 2020
De eerste week met lessen zit erop. Het was wel aanpassen in verband met de coronamaatregelen, maar het is gelukt. Iedereen kon netjes 1,5 meter uit elkaar zitten. Voor mij was het wel is moeilijk om iets van 1,5 meter afstand aan te wijzen. Uitleggen op een groot vel papier op een standaard ging goed. Maar ja, een echte volle les heb ik deze week nog niet gehad. De groepen zaten of niet vol, of nog niet iedereen durfde te komen. Volgende week heb ik pas weer een volle groep met 4 personen. Dan zullen we zien of dat ook lukt.
Voor één van mijn leerlingen heb ik een stuk uit een oud boek aan het klossen. Namelijk een dasuiteinde uit het boek Klöppelspitzen van Gussy von Reden. Dit boek is voor het eerst uitgegeven in 1909 en in 1993 is er een reprint van gemaakt.
Tulpenkaart en seizoenbegin 2
20 augustus 2020
Gelukkig, de 1e tulpenkaart is af. De laatste weken ging het beter, sneller. Ik kwam meer tot klossen. Heb daarin weer een ritme gevonden. Ik heb besloten alleen de moeders uit ons eigen pand een kaart te geven en wel met tulpen uit Amsterdam, rode en gele. Geen duizend, maar 2. De 2e schiet ook lekker op. de 2e tulpenkaart tot nu toe Ik kreeg dinsdag even een schrik tot Rutte over een maximum aantal bezoekers thuis begon. Maar niets aan de hand. Het kan allemaal. De kring bestaat maar uit 7 personen totaal. Dus er komen hoogstens 6 van buiten.
De lesgroepen bestaan uit hoogstens 4 personen. Dat is maar 1 groep. Van de andere heb ik besloten de opengevallen plaatsen niet op te vullen. Dan is het makkelijker om iedereen en alles goed op afstand te houden. Wel komt er om die reden een extra groep bij op de maandagmorgen. Er is al een indeling van de kamer met de zitplaatsen gemaakt, zodat ik weet waar mensen kunnen zitten. Wordt misschien wel regelmatig een kleine verbouwing van de kamer. indeling van de kamer voor de lessen De regiodag gaat zo als het er nu uitziet door, maar niet zoals mensen gehoopt hadden in de St. Jozefkerk. Daar kunnen we maar met maximaal 12 personen terecht. We gaan weer naar de De Komeet, waar we meer ruimte hebben.
Het begin staat dus al min of meer op de rit en ik ben er een beetje klaar voor. De komende weken nog wat details afwerken.
Tulpenkaart en seizoenbegin
7 augustus 2020
Hebben jullie dat ook, dat het klossen soms echt niet opschiet? Het ligt natuurlijk aan jezelf, maar dat maakt het niet minder ergerlijk. De tulpenkaart schiet dus niet echt op. Te druk met andere dingen, zoals de tuin, de geveltuintjes en het Rosarium in het Vondelpark. Inmiddels is de buurvrouw hiernaast al bevallen en kwamen we er achter dat de buurvrouw 3-hoog ook in verwachting is. Ik moet dus echt door klossen.
En dan beginnen langzaam maar zeker de seizoensvoorbereidingen weer. Dit jaar wat onzekerder als anders. Kan de kring in september doorgaan? Jawel, bij mij in de tuin moet dat lukken. Kunnen we mooi bekijken, wat een ieder de afgelopen tijd heeft gedaan, wanthet was nu wel een hele lange tussenpoos.
Kan de regiodag in november doorgaan? Misschien wel, maar dat hangt af van een aantal factoren, die dus onderzocht moeten worden. Kunnen de lessen in september weer beginnen. Ik ga er wel van uit, maar dat vraagt ook de nodige voorbereidingen. Zal toch nu weer echt aan de bak moeten. Het freewheelen is voorbij.
Kleine onderbreking
24 juli 2020
Hoewel het Hinojosakleed lekker opschiet, voor zover dat met Hinojosa kant mogelijk is, moet ik toch even iets anders doen. Jammer, maar het moet even.
Mijn man kwam met het idee om iets te klossen voor de bovenbuurvrouw, die in verwachting is. Ik weet niet precies, wanneer de baby verwacht wordt. Er worden al allerlei babyspulletjes bezorgd. Dus het zal waarschijnlijk niet al te lang meer duren. Snel iets bedacht en opgezocht.. De ouders zijn Engels en wonen momenteel hier in Amsterdam. Het leek me wel leuk om dus iets met tulpen te klossen, rode en gele. Een leuk patroontje gevonden om op een kaart te doen. Meteen vanmiddag begonnen. Zal hopelijk niet zo lang duren, want daarna komt de buurvrouw hiernaast aan de beurt. Misschien hetzelfde patroontje of iets anders. Dat weet ik nog niet.
En dan speelt tijdens het klossen het gedoe met de OIDFA door je hoofd. Drama! Het Internationale bestuur heeft een leuke manier om haar waardering te laten blijken voor het snelle organiseren van de General Assembly in Zaandam 2018. Nadat in 2016 Brugge zich ook een beetje onder druk van het internationale bestuur zich terug trok, heeft Nederland aangeboden om de organisatie uit de brand te helpen en de ledenvergadering in 2018 te organiseren. Omdat er veel minder mensen kwamen dan gedacht en gehoopt, werd er verlies geleden. Als blijk van dank mag de Nederlandse afdeling dat verlies ophoesten. Ondanks steeds weer uitleggen, dat de afdeling dat niet heeft, blijven ze volhouden en niet altijd op een aardige en beleefde manier. Het gevolg is, dat de Nederlandse afdeling nu zonder bestuur zit. Dat is niet leuk en blijft maar door je hoofd zeuren. Ik moet me maar bezinnen wat te doen. Misschien afscheid nemen van de OIDFA ondanks al het plezier dat je beleeft tijdens de congressen en ontmoetingen die je daar hebt? Ik weet het nog niet.
International Lace Day 2020
5 juli 2020
Dit jaar maar eens actief meegedaan met de International Lace Day. Deze dag bestaat al enige jaren en is bedoeld om elkaar en anderen enthousiast over kant te maken. Je doet dat allemaal op je eigen manier. Sommigen konden lekker buiten zitten, maar dat was voor mij niet weggelegd. Het regende en er was veel wind. Bovendien kan ik met mijn kussen momenteel moeilijk in de tuin komen, omdat er steigers om het huis staan. Voor het huis was om dezelfde reden geen optie. Ik zag het niet zitten om te proberen onder de steiger te gaan zitten. Dus binnen klossen op mijn vaste plek in de serre. mijn werkplek in de serre   Lekker aan mijn Hinojosa kleed geklost en ben lekker opgeschoten. 2 hoeken geklosten en bij de 3e gestopt. Alhoewel lekker geklost. Ja toch wel. Maar na een tijd aan de bovenkant van je kussen klossen en aan 2 kanten steeds aanhaken met rugklachten sta je wat moeilijk op. Dus niet te lang achter elkaar klossen, maar dan meerdere keren op een dag.
's Avonds klossen doe ik momenteel niet. Door de steiger rond het huis is het binnen wat donkerder dan anders. Dus moeten de lampen ondanks de zomertijd vroeger aan en dat klost niet lekker. Schittering in het plastic op het patroon en in het vergrootgal maakt het werken erg lastig. Dan maar borduren. Is ook leuk. Ik ben bezig met een redelijk groot stuk met een prachitg roos, de Just Joey er op. Veel verschillende kleuren, die soms dicht bij elkaar liggen. Maar het wordt erg mooi.
Hinojosa kleed 2
11 juni 2020
In deze tijd, waarin het “normale” leven weer op gang komt, heb je meteen minder tijd om te klossen. En eerlijk gezegd heb ik dus best een beetje heimwee naar de eerste tijd van de lockdown. Mijn huis was nog nooit zo schoon en ik kloste veel. Lekker iedere middag klossen. Kreeg dus ook best wat kantjes af. Heerlijk was dat.
Nu beginnen er weer allerlei dingen. Alhoewel in de Kantbrief die ik deze week ontving, stond dat ze alles wat dit jaar nog op het programma stond, geannuleerd wordt. Geen Algemene Ledenvergadering en geen kantmarkt. Heel jammer, maar daardoor kan je je wel blijven concentreren op waar je nu mee bezig bent.
Maar toch doordat andere activiteiten zoals het werken in de rozentuin en de diensten in de kerk weer beginnen, houd je minder klostijd over.. Het kleed schiet dus niet hard op. Nu is Hinojosa toch al een kantsoort die niet echt snel gaat. Je moet veel en goed kijken hoe je iets doet en hoe je op de mooiste manier een hoek om kan. Daar hoort helaas ook bij, dat je regelmatig terug moet klossen, omdat het toch niet mooi wordt. Helaas zie je toch nog de plekken, waar ik een beetje de mist in ging. Maar ja, het is een studieproject. Dus fouten horen erbij. Hopelijk kan ik op het eind alle hoeken op een mooie manier oplossen.
Hinojosa kleed
28 mei 2020
Jaren geleden ben ik al aan dit kleed begonnen. Hoofdzakelijk als studie om al die verschillende bandjes die er in zitten. Het heeft een hele tijd in de kelder gelegen geduldig wachtend tot ik weer de tijd en de moed zou vinden er aan verder te gaan. In deze tijd heb ik dat gevonden en ben er weer aan begonnen. Gelukkig had ik in de tussentijd wel Hinojosa kant geklost. Dus ik hoefde niet helemaal opnieuw te beginnen, maar toch.
Hinojosa is een kant waarbij je goed moet kijken om de bandjes mooi te laten verlopen vooral in de hoeken en bochten. Dat vereist wel enige oefening. De bandjes mogen niet gaan bobbelen of te scheef gaan lopen. Eigenlijk is het het beste om het veel te klossen, zodat je die oefening krijgt en niet verliest. Ik ga dus nog maar even stug door en hoop dat er niet te veel tussendoor gaat komen.
Dat ligt natuurlijk aan mezelf. Ik moet mezelf niet te veel af laten leiden door andere leuke kanten en borduurwerkjes die ik zie. Misschien wel denken, dat wil ik ook wel doen, maar het dan vooral niet doen. Hoewel meewerken aan het participatie project “Honderdduizend bomen van draad” van Sara Vrugt kan natuurlijk wel. Al 7 blaadjes klaar nog 3 te gaan. Het 7e blaadje
Kring per mail
14 mei 2020
Afgelopen dinsdag zou er weer een kringmiddag zijn. We hebben elkaar per mail “gesproken” en verteld waar we ieder mee bezig zijn. Dit keer hebben de meesten gereageerd. Niet iedereen was bezig met het techniekdoosje, maar meer met kant wat ze of graag wilden leren, of mee bezig waren. Leuk om zo toch van elkaar te horen.
Ik heb iets uit de kelder gehaald, waar ik al een paar jaar mee bezig ben en me elke zomer voorneem om het af te maken of in ieder geval er mee verder te gaan. Nu is het er eindelijk van gekomen. Het is ook beter dan steeds weer iets nieuws te beginnen. Soms ontkom je er niet aan, maar in deze tijd gelukkig wel
Het stuk, waar ik nu mee bezig ben, is een kleed in Hinojosa kant. Dit had ik uitgekozen omdat er veel verschillende bandjes in voor komen. Een goede oefening dus. Dus straks weer lekker verder klossen. Hinojosa kleed nog maar een klein stukje af
A P-Lace together 2
7 mei 2020
Ik heb ook het tweede kantje van de reeks A P-Lace together gemaakt. Ik vind het ontwerp een beetje priegelig en al die kleine decoraties in het werk maakt ook, dat je niet opschiet. Zeker niet als je op een rol werkt. Dan is 36 paar best veel en moet je regelmatig de klosjes in gehaakte bandjes doen zodat niet alles in de war raakt. Als je dan maar stroken van 4 speldengaten kan maken, blijf je de klosjes in en uit de bandjes doen en halen. Maar het is gelukt en ik ben best tevreden.
Daarna moesten we weer iets bedenken voor de kring. Hoewel we niet bijelkaar komen, proberen we wel iets samen te doen en wel stukjes kant om in ons techniekendoosje te doen. Dit keer een klein stukje Brugs Bloemwerk, een deel van het vierde kantje van de A P-L serie. Stukje Brugs Bloemwerk voor het techniekdoosje
A P-Lace together
16 april 2020
Sinds 25 maart publiceert het Kantcentrum uit Brugge elke week een kantje op Facebook. Om zoals ze zeggen in deze moeilijke tijden van lock-downs in verband met het corona virus een verbondenheid tussen kantklossters in de hele wereld te creëren. Misschien was het eerst alleen België, waarschijnlijk inclusief Nederland, maar intussen mogen ze de mededelingen in 4 talen op Facebook zetten. De kantjes worden veel geklost.
Eerst dacht ik: “ik heb wel iets anders te doen”, maar toch..... Het gaat kriebelen als je al die strookjes op Facebook ziet. Nadat ik de kant voor les 4 in Binche had afgeklost, toch maar begonnen. Binche les 4 is klaar
Aemstelkant via de mail
9 april 2020
Afgelopen dinsdag zouden we een kringmiddag gehad hebben, waar we met Idria kant zouden beginnen en wel met een blaadje uit het boek Idria narrow tape lace and double stitch. In verban dmet de corona-crisis ging de middag uiteraard niet door. We konden wel ieder met het blaadje beginnen. Dinsdag kon ik de foto naar de kringleden opsturen. Ik had hem af. Ook een ander kringlid had hem al af. Dit blaadje is bestemd voor het mapje techniek in mijn kantkistje.
Ik heb ook een vlinderdoosje. Misschien pas ik een vlinder van een lampenkapje aan, zodat hij daarin past. Een tweede lampenkapje maken? Ik weet niet. Voorlopig is 1 genoeg.
Hoewel de lessen stil liggen, ga ik toch verder met het voorbereiden van nieuwe lessen. Zo ben ik begonnen met les 4 van de Binche cursus. Hiervoor volg ik de Syllabus Binche 1 van Annemarie Verbeke. IK ben net de hoek om, maar heb nog geen spelden uitgetrokken. Dus je ziet nog niets van de kant. Begin Binche les 4
2 projecten klaar
3 april 2020
In deze tijd van zelf-isolatie kom je er toe om dingen te beginnen maar vooral ook om dingen af te maken. Dit lampenkapje ben ik op de Kringbesturendag van de LOKK begonnen. Eerst dacht ik, dit ga ik niet helemaal maken. Maar ja, ik had de volledige lengtes garen op mijn klossen gewonden. Dus toch maar helemaal maken. Idria is een fijne kant om te klossen, ook al moet je veel aanhaken. Ik vond het wel jammer, dat er maar 1 patroon werd gegeven en dan zo'n simpele. Dat is voor mij niet echt een uitdaging. Alleen de afwerking en het maken van het lampenkapje. Dat heb ik nog nooit gedaan. Enige uitleg of raad werd helaas niet gegeven. Dus doe je maar je best.
Een van mijn leerlingen wou nog graag een van de ontwerpen van Ulrike Voelker-LÖhr uit Dick durch dünn maken. Die heb ik zelf ook maar opgezet, want dan kan ik beter op de vragen antwoorden. Die vragen komen nu per mail, omdat ik de lessen heb opgeschort tot 1 juni. Ook deze kant was gisteren af en van het kussen. Ik ben nu dus tevreden over mijzelf. Dick durch dünn7-2
Corona crisis
19 maart 2020
Het is nu een rare tijd. We houden afstand tot elkaar en blijven zoveel mogelijk binnen. Althans wij in de stad. ALs je dicht bij bossen en natuur woont, kan je daar nu natuurlijk makkelijk gaan wandelen. Maar hier is het Vondelpark maar iets minder druk dan anders. Alleen de fietsspitsuren zijn er niet meer. Dan merk je, dat de scholen dicht zijn en er veel mensen thuis werken.
Gelukkig heb ik hobbies, zoals kantklossen. Hoewel ik alle lessen voor deze maand heb geannuleerd, heb ik nog genoeg te klossen. Je moet toch je lessen voorbereiden, zodat de leerlingen straks weer verder kunnen.
begin Dick durch d&#uuml;nn 7.2 van Ulrike Voelker Je kan nu ook dingen afmaken en iets nieuw beginnen.
het lampekapje in Idria kant vordert Verder kan ik fluit spelen, spaans leren, mijn planten verzorgen en natuurlijk de zaailingen in de gaten houden.
zaailingen van de passiebloem
Kringbesturendag LOKK
29 februari 2020
Vandaag was de Kringbesturendag van de LOKK. Na wat mededelingen over het kunstenaarsproject en de waaier voor het Textielfestival kwam er ook nog wat algemene informatie over het festival. Ook de vraag naar een nieuwe of tweede webmaster kwam naar voren. Ik dacht en denk er nog over na, maar heb niet gereageerd. Ik weet niet of ik dat er nog bij moet doen. Soms wil ik ook wel gewoon klossen.
Na dit gedeelte vertelde Riet Delescen over de plaats Idria en een beetje over de Idria kant. Daarna konden we gaan klossen, een lampekapje uit het boek met de lampekapjes van de landenstand van de Slovenië tijdens de OIDFA tentoonstelling in Zaandam, 2 jaar geleden. Een beetje simpel, maar wel leuk.
Handwerkbeurs 2020
20 februari 2020
Het afgelopen weekend was de Handwerkbeurs in Zwolle. Een jaarlijks terugkerend festijn voor handwerkers en handwerksters. Dit jaar hadden ze weer een kantplein ingediend tegenover de stand van de OIDFA en de LOKK. Toen ik dat hoorde, heb ik de OIDFA gevraagd of het kantklossen weer werd gedemonstreerd en me spontaan aangeboden. Zodoende zat ik er de hele zaterdag te klossen. Ik vind dat altijd leuk om te doen. Bovendien kun je dan lekker de hele dag min of meer ongestoord door klossen. Natuurlijk er komen mensen langs voor informatie of het eens te proberen, maar toch. Je schiet zo'n dag heerlijk op met je kloswerk.
Idria vlam voor een groot deel tijdens de Handwerkbeurs geklost  
Helaas was Cosy Corners er dit jaar niet. Dat betekent, dat de stands van de OIDFA en LOKK de enige zijn, die iets op kantkoosgebied te bieden hebben. Iets op het gebied van klosjes of iets dergelijks was er niet te koop. Natuurlijk wel garens, maar dat was het dan ook. Er was erg veel wol dit jaar. Breien en haken is weer erg in. Er waren dit jaar wel minder quiltstands.
2e kwaltentakel voor het TextielFestival in Leiden
13 februari 2020
In de uitnodiging voor de Kringbesturendag van de LOKK stond, dat er nog niet genoeg tentakels waren voor de levensgrote kwal, die de vereniging samen met een kunstenaar maakt. Daarom maar besloten er nog een te maken.
Ik was niet echt tevreden over het kantje wat ik op de Regiodag in november vorig jaar begonnen was. Dat heb ik dus maar afgeknipt. Het blokje werd een schuine netslagblokje en de spin een blokje Duits plaatje. Zoals gevraagd in het wit geklost. Lekker tussendoortje en ruimschoots op tijd af voor de Kringbesturendag.
De tentakel op het rolletje
Juwelen en kant schitteren aan het Russische hof
29 januari 2020
Gisteren met de kantkring ’t Aemstelkant naar de tentoonstelling “Juwelen! schitteren aan het Russchische hof” in de Hermitage.
Het was een mooie tentoonstelling met schitterende sieraden en mooie kanten. Daar kwamen we natuurlijk voor, al was het niet het belangrijkste onderwerp van de tentoonstelling. Gelukkig voor ons was de kant in de mode tijdens de hoogtijdagen van het Russchische hof. Het waren hoofdzakelijk baljurken, die prachtig versierd waren met kant en juwelen. Ook waren er prachtige waaiers met kant, zakdoeken met kant en zelfs een sieraad van kant van haar.
Halsketting van haar Helaas stonden veel japonnen in vitrines. Dan wel goed an alle kanten te bekijken, maar moeilijk te fotograferen. Zo stond er op een gegeven moment toen ik deze prachtige japon wou fotograferen, iemand achter de vitrine met een grote rode hoed. Gelukkig duurde het lang voor ze verder ging. Bovendien heb je altijd schitteringen van de lampen in het glas. Maar ja, ze zijn zo wel goed beschermd.
Baljapon van Tsarina Alexandra Fjodorovna Kijk hier voor meer foto’s van de tentoonstelling
The Art of Lace
18 januari 2020
Vandaag naar de tentoonstelling en lezing The Art of Lace in het TextielMuseum geweest. Na een moeilijke heenreis, ruim 3 kwartier vertraging door iemand die op het spoor liep, kwam ik een half uur te laat voor de lezing. Net het einde meegemaakt, waarin de tentoonstelling werd besproken. Birthe Weijkamp die de lezing gaf, begreep niet helemaal, waarom de kantfabrieken zoveel aandacht kregen. Helaas had ze zich daarin ook niet in verdiept. Bij elk stuk stond in welke fabriek het kant was vervaardigd en wie het bewerkt had. Er zijn nog maar weinig goede kantfabrieken over. Deze tentoonstelling is onder meer een ode aan hen.
Het was een mooie tentoonstelling, mooie japonnen, mooie opstelling en een goede informatie. Alleen de stukken van Louis Vuitton waren opgesteld in een zwarte ruimte, hoewel de basiskleur van de kleding ook zwart was. Dat was een erg donker geheel en dat voor een collectie die bedoeld was als cruisekleding.
Sommige kanten waren volgens de begeleidende informatie en foto's erg mooi ontworpen. Zo mooi, dat je je afvraagt, waarom ze dan bedolven worden borduurwerk, pailletten, veertjes en dergelijke, of zo zwaar geplooid, gevouwen of gerimpeld worden, zodat je de kant bijna niet meer ziet. De kanten die in die kleine fabrieken speciaal voor de couture huizen ontworpen en gemaakt worden, zijn waarschijnlijk niet echt goedkoop. Dat is misschien de experimentele mode van nu, maar ik vind het een beetje zonde van de kant. Hoewel ik het resultaat over het algemeen toch erg mooi vond.
Een hele speciale jurk van het ontwerp van Iris van Herpen in kant van hout. Deze kant is met een lazerapparaat uit een dunne plaat hout, fineer gesneden. Als je aan de definite van kant vast houdt, dat die van draad gemaakt moet zijn, textiel, metaal of kunststof, is dit geen echt knat, maar wel degelijk kantachtig. jurk van hout kant Kijk hier voor meer foto’s van de tentoonstelling.
Website wordt vernieuwd
12 januari 2020
Zoals je merkt, is de pagina van mijn blog al veranderd. Ik heb het mezelf iets makkelijker gemaakt en hopelijk ook voor de lezer. Niet meer elke maand een nieuwe pagina maar de artikeltjes op 1 pagina. Tot dat die pagina natuurlijk te lang wordt, dan zal een deel naar het archief verhuizen. De artikelen in het archief staan nog per maand. Dat zal ook zo blijven. Totdat daar artikelen bij komen, die komen er dan op de nieuwe manier in het archief.
Ondertussen heb ik de Binchekant Dick durch dünn 6.3 afgemaakt. Was niet eenvoudig. Goed blijven nadenken en niet op de automatische piloot gaan klossen, want dan gaat het mis. De leerling die er mee bezig is, ervaart hetzelfde. Maar het lukt haar wel en ze gaat stug door.
Voor een andere leerling heb ik een nieuw tulepatroon gemaakt. Hij wil graag iets maken, wat hij kan inlijsten. Dus geen randje maar iets figuratiefs. Ben te rade gegaan bij mij foto's en heb daar een foto gevonden van een mijn lievelingsrozen, de Rhapsody in blue. Daar kon ik een mooie uitsnede van maken. Daarna lekker puzzelen hoe de paren moeten lopen. Het is gelukt. Hopelijk vindt hij het mooi en durft hij het aan. Ben benieuwd. begin ontwerp roos
Gelukkig 2020 met veel klosplezier
26 december 2019

Voor iedereen die dit leest, een heel gelukkig en gezond 2020 met veel klosplezier.
Goede voornemens zijn leuk, maar of het iets uithaalt, ik weet het niet. Het maken ervan houdt natuurlijk in, dat je je prioriteiten op een rijtje zet. Van tijd tot tijd is dat belangrijk, maar het hoeft niet persë rond de jaarwisseling.Ik zal me er dit keer weer eens aan wagen.
Allereerst moet ik nieuwe lessen voorbereiden, misschien met nieuwe technieken, in ieder geval met nieuwe ontwerpen.
Misschien weer nieuwe leerlingen erbij werven. Er zijn dit laatste half jaar 2 groepen afgevallen. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant misschien niet zo erg. Ik krijg dan wel weer tijd voor mijn eigen projecten.
Dat brengt me op het punt: eigen projecten. Nieuwe ideeën opdoen en uitwerken. Dit jaar tijdens het Textiel Festival ga ik de workshop “Kant, doorbreek oude patronen” volgen. Dit zal ongewijfeld nieuwe ideeën opwekken. Verder ga ik in januari naar de lezing “The Art of Lace” in het Textiel Museum. Deze lezing gaat over de gelijknamige tentoonstelling. Ook daar zullen misschien nieuwe ideën opborrelen. Als dat gebeurt, komt ik misschien weer tijd te kort.
Ook met de kringen moeten er weer activiteiten ontplooid worden. Met ’t Aemstelkant naar de Hermitage en het Textielmuseum, met de Kantzolder oude kanten weer in patroon brengen.
Kortom plannen en voornemens genoeg op kantgebied.
Daarnaast zal het Rosarium in het Vondelpark weer aandacht vragen, net als andere hobby’s.
O ja, en mijn website weer iets moderniseren en mooier maken.

Bladwaaier vrijwel af
21 november 2019

De bladwaaier is wat het klossen betreft af. Ik ben tevreden. Natuurlijk het is Hinojosa kant en ik heb regelmatig moeten uithalen om het zo mooi mogelijk te krijgen. Niet overal even goed gelukt. De 2e serpertina bleef in het begin te veel bobbelen, ook toen ik er een paar had uitgehaald. Toen het bandje breder werd, gingen de bobbels weg.
Hij is goed gesteven en aan de buitenrand loopt een paar met metaaldraad mee. Hij moet dus goed in vorm blijven.
Ik ben tevreden. Het is geworden wat ik voor ogen had. Nu mag Hans nog het handvat maken.
Hij is te laat klaar om tijdens het Textielfestival in Leiden in de officiële te hangen, maar ik hoop, dat hij nog in de LOKK stand kan.

kerstkaart aemstelkant

Tussendoor moest er nog even een kerstkaart voor het Aemstelkant geklost worden. De kleuren op de foto kloppen niet helemaal. De kaart is wat helderder groen en de ster is koperkleurig.

Regiodag Noord-Holland
2 november 2019

Vandaag was de Regiodag georganiseerd door de Noord-Hollandse kringen.
In tegenstelling tot de afgelopen jaren begonnen we met een presentatie van Tine over de kraamgebruiken van de 17e eeuw tot nu.
Interessant en met dingen, waarvan we ons nu geen voorstelling meer kunnen maken. Stel je voor, dat je hele zwangerschapsverlof in de kraamkamer zou moeten doorbrengen. Ben ik blij dat ik mijn zoon in de 20e eeuw heb gekregen.
Na de presentatie in de docentenkamer gingen we terug naar de grote hal voor de workshop.
Tine had een torchon-kantje ontworpen voor een welkomst-speldenkussentje, die vroeger ook in de luiermand zat. Ook het borduurpatroontje van het woord “welkom” zat er bij.

welkomstkussentje

Het was een gezellige dag. Door sommigen werd ijverig klost, door anderen gekletst, maar het belangrijkste was de ontmoeting met de anderen.

groepje deelnemers

Omdat er ook een tulekantje in de workshop zou zitten, gaat Tine hier nog aan werken.

Weblog archief

De oudere artikelen vanaf augustus 2016 t/m oktober 2019 zijn op het het weblog archief te vinden


© Gon Homburg. Laatst gewijzigd: 4-01-2024