Alweer 2 weken voorbij
5 december 2024
De tijd gaat zo snel voorbij. Is het de tijd van het jaar of het feit dat ik het hartstikke druk heb.
Ik hoopte dat het na mijn vorige blog wat rustiger zou worden, maar dat is nog niet het geval. Nu neem ik misschien soms ook wel te veel op me.
Allereerst de kerstkaart voor ’t Aemstelkant. Het figuurtje voor dit jaar was al klaar, maar de foto van het totaal moest nog gemaakt worden en besteld. Gelukkig het is allemaal weer op tijd gelukt. Nu nog versturen.

Het kerstboompje van de Regiodag is af en hangt in de kamer.
De cursus in de Polychrome Cluny de Brioude is ten einde en het werkstuk is af. Het was een hele leuke cursus, maar het vervolg ga ik waarschijnlijk niet doen. Moet gaan kiezen tussen de OIDFA cursussen.

Ook de Binche cursus van de OIDFA is voorlopig afgelopen. We gaan wel door vanaf eind januari. Ik kies ervoor om deze cursus te vervolgen in plaats van de Cluny cursus omdat deze me net iets meer trekt.
Veel gebeurd de laatste weken
20 novmeber 2024
Sinds mijn laatste blog is er veel gebeurd. Er waren veel evenmenten, waar ik bij betrokken was.
Allereerst de OIDFA ledencontactdag in het Zeeuws Museum. Een geweldige dag. Wat hebben we genoten van alle mooie Zeeuwse kappen, die we zelfs aan mochten raken. Een uitgebreider verslag staat op de site van OIDFA Nederland.
Boven waren de beroemde Zeeuwse tapijten, die tal van veldslagen van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden tonen. Prachtig geweven en gerestaureerd.

Op 9 november was het de beurt aan de regio Noord-Holland. De jaarlijkse Regiodag van de Noord-Hollandse Kantkringen. Dit jaar werd de workshop gegeven door Christine Bakker, docent aan de Kantschool “Ieder voor allen Wijdenes” in Schellinkhout. Het stond geheel in het teken van kerst: 2 kerstklokken en een kerstboom. Nu dacht iedereen dat de kerstboom makkelijk zou zijn, maar er zaten toch wat moeilijkheden in en doordenkertjes.Zie ook het verslag op Regio Noord-Holland.

Op 10 november had ik weer een les in Polychrome Cluny de Brioud. Dat is een Zoom-les van de OIDFA, die gegeven wordt door Geneviève Olloix. Een kleurige kantsoort met speciale kenmerken o.a. de omwoelde bundel, waarin je b.v. de kleuren van de ene plek naar de andere brengt.

Dan last but not least: het afgelopen weekend de Kantmarkt, ook dit jaar weer georganiseerd door de LOKK. Ik stond er met de stand van OIDFA Nederland. Hoewel het minder druk leek dan voorgaande jaren, heb ik toch redelijk verkocht en er minstens 1 lid bij gekregen. Er hebben meer mensen de folder en het bulletin meegenomen. Dus wie weet, komen er nog wat bij.

Tentoonstelling Lia Baumeister
27 oktober 2024
De afgelopen 3 weken was in Amsterdam Noord, in de Tiny Showroom een tentoonstelling van de kantwerken van Lia Baumeister. Lia klost al zo'n 50 jaar een heeft in die jaren veel ontworpen en geklost. Ze was o.a. voorzitter van de Stichting Nederlandse Kant Opleiding, gaf daar en in het buitenland les. In eerste instantie was ze gespecialiseerd in Guipure en Schneebergse kant, maar daar kwamen later de Honiton, Chantilly en Blonde bij.

In die hele kleine ruimte was toch veel van haar werk te zien. Bovendien zat Lia daar ook nog zelf te klossen. Een mooi blad van een gatenplant, ontworpen door haar dochter Hetty.

Natuurlijk heeft Lia ook veel te vertellen over haar “kantavonturen”. Zo heeft ze bijvoorbeeld de lakens voor een bedstede in het Rembrandthuis in Amsterdam gemaakt. Daarvoor moest ze eerst een paar 16e eeuwse kanten reconstrueren en in patroon zetten. Deze werden toen door een groep klosters geklost. De lakens en ook de dekens zijn door Lia met de hand in elkaar genaaid.

Ook ging ze regelmatig naar het Ertsgebergte en Amerika om daar les te geven en haar kanten te tonen.
Het was fijn om Lia weer te spreken en om haar kanten zo bij elkaar te zien.

Drukke tijd
24 oktober 2024
Ik heb het druk. Ik weet het. Ik doe het me zelf aan, maar het feit blijft.
De afgelopen 2 zondagen had ik een OIDFA Zoom-cursus Polychrome Cluny de Brioud. Heel interessant. Ik leer daar dingen, die ik nog nooit op zo'n manier had gedaan. Ook dingen, die ondanks de ingewikkelde tekeningen en uitleg heel eenvoudig blijken te zijn. Het is leuk om te doen. Het leuke van zo'n OIDFA Zoom-cursus is, dat de deelnemers overal vandaan komen. En die hebben er wat voor over. Bij mij begint de cursus gewoon om 3 uur ‛s middags, maar voor anderen begint hij 6 tot 9 uur eerder. Misschien nog wel meer. Ik heb nog niet helemaal door, wie er allemaal meedoen.
Daarnaast is ook de OIDFA Zoom-cursus Binche weer aan de gang. Daarvoor krijg je best veel huiswerk op. Al is het je eigen verantwoordelijkheid wat je er aan doet. Maar, als je te weinig doet, kom je jezelf zeker op den duur tegen.
Dan heb ik natuurlijk mijn lessen, die ik zelf geef, thuis en in het Textule Research Centre. De komende activiteiten zoals de OIDFA contactdag volgende vrijdag, de Regiodag op 9 november van de Noord-Hollandse kantkringen en de Kantmarkt op 15 en 16 november. Dit vraagt allemaal wel enige voorbereiding.
Daarbij komt nog de kerstkaart voor onze kantkring ‛t Aemstelkant. Die moet ook geklost worden.

Er tussendoor kwam ook nog een cursus van het Stidoc over interactieve activiteiten, zoals online vergaderen, online lezingen etc. Misschien kunnen we daar binnen de LOKK iets mee doen. Ik ben erg enthousiast over de online cursussen en lezingen van de OIDFA. Maar of de LOKK al zo ver is?
Kortom, ik heb het druk en ik heb het mezelf aangedaan. Zo nu en dan neem ik echt wel vrij, zoals dinsdag met een prachtige wandeling door het Amsterdamse Bos

Leidens Ontzet
3 oktober 2024
3 oktober, Leidens Ontzet. Dat heb ik gisteren geweten. Het was de 1e workshop bij het Textile Research Centre in Leiden. Ik was keurig op tijd, maar de bus, die ik altijd neem, reed helemaal om het centrum heen. 1e halte Leiderdorpsebrug. Dan weer zien dat je het centrum weer iets in komt. Gelukkig is het allemaal gelukt. Van de 5 leerlingen waren er 3 helemaal nieuw in het kantklossen en 1 bijna. Een beetje improviseren en het patroon iets aanpassen. Uiteindelijk hadden ze allemaal een kussen gevonden, klosjes, garen en was het werk opgezet. Over 2 weken verder.
Ik ben toch ook maar begonnen aan de kerstworkshops in Leiden. Daar had ik mee gewacht tot het zeker was dat de herfstcyclus doorging.

In verband met mijn 2e staaroperatie 1 week geleden ben ik zaterdag niet naar de LOKK Ledencontactdag geweest. Heb er wel iets over gehoord, maar zal volgende week wel uitgebreider horen, wat ik allemaal gemist heb.
Alle vierkantjes van de OIDFA workshop van maart dit jaar zijn nu klaar. Nu nog afwerken en op het kartonnetje bevestigen.

Hij is weer voorbij, die mooie zomer
19 september 2024
Ja, hoewel het nu mooi nazomer weer is, is het een feit, dat de zomer voorbij is. De lessen zijn weer begonnen. De voorbereidingen voor de herfstworkshops in Leiden zijn klaar: de patronen getekend en geklost, de beschrijvingen gemaakt.
Ook de cursussen, die ik zelf dit najaar volg, beginnen weer. De eerste les van de Binche cursus was afgelopen maandag. Dat betekent huiswerk maken. De rest moet er dan tussendoor.
Gelukkig gaat ook dat voorspoedig. Een patroon voor de voorjaars-workshop van de OIDFA heb ik uitbesteed. Zoals vorige keer geschreven een andere is af en de derde ben ik nu mee bezig en die is ook over een paar dagen klaar.

Tussendoor gebeuren er ook nog andere dingen, zoals een staaroperatie aan mijn rechteroog. Gelukkig gaat het al erg goed. Zie prima. Moet er alleen aan wennen, dat ik nu geen bril meer op hoef, tenzij ik met de computer bezig ben, klos of lees. Het linkeroog komt volgende week aan de beurt. Verwachting is dat ik dan nog beter zie als dat ik nu na de eerste al doe.
Zomerreces 4
29 augustus 2024
Het einde van het zomerreces nadert met rasse schreden. Volgende week beginnen de lessen weer. Nu ben ik nog bezig met het voorbereiden van allerlei dingen, zoals de cursus Russisch bandkant in het Textile Research Cente in Leiden. Hiervoor de pop uitgezocht, die ik jaren geleden al een keer netjes op patroon heb gezet naar een oud Russisch patroon.
De slee voor de workshop in maart van OIDFA Nederland is inmiddels af. Daarvoor kan ik verder met de andere patronen.

Natuurlijk moet er nog veel meer gebeuren, zoals het individueel voorbereiden van de lessen, het bijhouden van de verschillende websites en het werken met de werkgroep aan een doorstart van de kantopleiding van de LOKK. Het laatste wel in een andere vorm als dat het was.
Zomerreces 3
8 augustus 2024
Raar eigenlijk, midden in de zomer een slee klossen. Het ontwerp is voor de workshop in maart 2025 voor OIDFA Nederland. Oorspronkelijk had ik gehad hem in Russsich bandkant te doen. Daar had ik net de het haasje en de zwaan voor het Textile Research Centre in geklost. Kon mooi verder in dezelfde techniek op hetzelfde kussen. De techniek werd iets anders meer Brugs Bloemwerk, hoewel er geen bloem in voorkomt.
Omdat ik corone heb gehad en daarna 2 weken last van rug, schiet het niet zo hard op. Heb een tijdje niet kunnen klossen, maar nou kan ik weer verder klossen. NU schiet het ook lekker op.
Heb nog wel veel op het programma staan en we willen ook nog wat dagen weg, fietsen. Moet er allemaal tussen door gepland worden. Maar ik mag niet klagen, want het kan allemaal nog.
Volgende maand zal alles nog wat meer vertraging op lopen. De lessen beginnen dan weer en ik wordt aan beide ogen geopereerd. Dan piepen we weer anders.
Zomerreces 2
25 juli 2024
De afgelopen week was het Virtuele Congres van de OIDFA. Totaal 8 lezingen verdeeld over 4 dagen. 2 lezingen van 1,5 uur elk is wel ever doorbijten, maar het viel me minder zwaar dan vorig jaar. Misschien omdat de lezingen nu absoluut niet uitliepen, waardoor er tussendoor nog ruim tijd voor vragen en wat discussie was. Dat maakt zo'n virtueel congres leuk. Na de lezingen van een life congres kan dat nooit.
Ik ben dus weer veel wijzer geworden. Cursussen heb ik niet gevolgd. Dat doe ik weer in het najaar. Ik heb me al ingesschreven voor de Polychrome Cluni in oktober en november.
Ondertussen heb ik ook nog geklost voor de cursus Russisch Bandkant in Leiden. Dit keer een zwaan.
Zomerreces
16 juli 2024
Ik doe maar net als de Tweede Kamer en de regering en houd een zomerreces. Klinkt wel gewichtig. Al valt dat natuurlijk tegen. Net als bij hen gaan bepaalde dingen gewoon door.
Het paasei is toch maar een bloem geworden. Vond dat eigenlijk mooier. Er moest wel even een gewichtje in, anders viel hij om. Nu staat hij te pronken in mijn vitrinekast.
Voor de lessen Russisch Bandkant in Leiden heb ik de 1e les, een haasje geklost. Dan kan ik de fouten uit de beschrijving halen en die aanpassen.
Vakantie?
5 juli 2024
De lessen zijn voorbij. Pas in spetember beginnen ze weer. Nu kan ik me voorbereiden op het komende seizoen en natuurlijk ook dingen afmaken, zoals het paasei, wat ik al in voorjaar was begonnen. Nu is het af en moet het nog in elkaar gezet worden. Ik denk niet, dat ik er een ei van maak maar een bloem. Lijkt me leuker.
Vorige week had ik het voorrecht om een demonstratieles kantklossen te geven voor klas 3/groep 5 van de Geert Groote school in Amsterdam. Dat is een vrije school, waar ze regelmatig aandacht aan ambacnten besteden. Het was leuk. De leerlingen waren redelijk geïteresseerd, hoewel het ver van hun belevingswereld was. Omdat ze daar nog handwerken en handvaardigheid krijgen, wisten ze iets af van wat je met je handen en draadjes kan maken. Dat maakt het leuk. Ik hoef niet opeens een klasje voor kinderen in te richten, maar ze nemen het wel mee.
De rust komt eraan
20 juni 2024
Het einde van het seizoen nadert met rasse schreden. Volgende week nog 2 lessen en dan 2 maanden zomerstop.
Natuurlijk ga ik niet helemaal op mijn lauweren rusten, want voor het komende seizoen vraagt wel wat voorbereiding. Maar de druk is eraf. Het kan allemaal wat kalmer aan.
Het paasei schiet op. Misschien maak ik er wel een bloem van. Moet ik nog even over nadenken. Daarna kan ik beginnen met het uitklossen van de lessen voor het Textile Research Centre. Dat begint weer op 2 oktober met 3 lessen Russische bandkant en 3 lessen kerst.
Tijdens het klossen kan ik zo nu en dan onze prachtige rozentuin inkijken. Die staat er momenteel prachtig bij.
Doe ik teveel?
6 juni 2024
Dat is een vraag, die ik me regelmatig stel. Zeker nu, aan het eind van het seizoen, maar ook dikwijls aan het begin. Dan moet alles opgestart worden. Nu moet alles afgerond worden en bepaalde dingen die pas voor de herfst zijn, moeten nu al wel in de steigers gezet worden. Naast het extra werk in de rozentuin is dat soms wat veel. Maar, als ik heel eerlijk ben, ik heb het allemaal zelf op me genomen. Meestal omdat ik het leuk vind, of omdat ik het nodig vind. Dus niet klagen, maar nog even doorbijten.
Mijn eigen ontwerp in de Binche is klaar (zie hierboven). Ik moest nog een paar dingen verbeteren, maar verder was hij goed. Dus verbeterd door gestuurd aan mijn mede-cursisten. Misschien meot ik hem ook wel op mijn website zetten bij de patronen.
Momenteel ben ik bezig met een ontwerp, lang geleden gemaakt door Gré Pos. Het was bedoeld voor de cursus in Leiden als paasei. Toen kwamen we tot de conclusie, dat de leerlingen iets meer tijd nodig hadden voor het Brugs Bloemwerk. Het paasei werd overgeslagen en bleef ook bij mij liggen. De noodzaak om het af te maken was even weg. Nu er toch weer aan begonnen. Met gatlap natuurlijk, want dat is als je iets wilt klossen, waar je vaak over de spelden heen moet klossen, heel fijn. Tot dat je wilt laten zien hoever je al bent. Dan moeten al de klossen opzij om de gatlap opzij te vouwen en het onderliggende zichtbaar te maken.
Verder zit ik in de werkgroep Kantopleiding van de LOKK. Omdat deze met de opleiding wou stoppen, hebben wij ons opgeworpen om te kijken of er nog toekomst in zit, als je het op een andere manier aan zou pakken. Deels vinden wij misschien opnieuw het wiel uit, maar we kunnen ook terugvallen op al bestaande ideeën, mogelijkheden en misschien materiaal. Daarvoor moeten nú dingen op de rit gezet worden.
Hetzelfde geldt voor de herfstcursus bij het Textile Researche Centre. Ideeën uitwerken, data vaststellen, tekst opstellen voor de website, etc.
Ook de data voor de Amsterdamse lessen moeten bepaald worden. Bij dit alles moet ik rekening houden met het feit, dat ik in september aan staar geopereerd ga worden. Dus de lessen moeten er omheen gezet worden.
Maar uiteindelijk zal alles ook dit jaar wel weer lukken.
Veel gebeurd
23 mei 2024
Er is veel gebeurd op kantgebied sinds mijn laatste blog.
De online cursus Binche is afgelopen. We zijn met wat opdrachten opgekregen. Eraan blijven werken dus. Momenteel ben ik een variatie op een opdracht aan het klossen. Van die opdracht moest je zelf de prikking maken. Ik eigenwijs, dacht dan meteen maar even variëren. Helemaal gelukt op wat kleine foutjes na. Die loop ik nu tijdens het klossen tegen het lijf en kan ze dan meteen verbeteren.
Op 14 mei gingen we met de kantkring ‛t Aemstelkant naar de Frans Hals tentoonstelling in het Rijksmuseum. Een welbestede middag vol portretten met prachtige kanten.
11 mei gingen we met een klein groepjes van OIDFA Nederland bij het Textile Research Centre weer kanten determineren. We hebben best veel gedaan, maar de bovenstaande kant konden we niet benoemen. Het leek een Valenciennes, maar daar hoort geen dikke draad in. Kortom een vraagteken. Diegene, die de database van het TRC met de kanten vult, was hier niet tevreden mee. Ze stuurde wat foto's. Heeft soms als voordeel, dat je ze op je scherm nog groter kan maken dan ter plekke met een loep. Gezamenlijk kwamen we via de mail tot de conclusie, dat het toch een Valenciennes was, zeker gezien de grond, maar dan met een persoonlijke inbreng van de klosster, de dikke draad.
LOKK ALV
25 april 2024
Afgelopen zaterdag hoeld de LOKK zijn jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Over het algemeen gingen de punten er snel doorheen. Alleen het punt over de opleiding duurde iets langer. Ik mocht de gedachten van het groepje, wat nadenkt over het weer vlot trekken van de opleiding, aan de aanwezigen over brengen. Deels goed gelukt, maar toen de kringen ter sprake kwamen, waren er meer vragen over het op de website zetten van de kringen dan over de opleiding. In verband met de privacywetgeving staan de kringen niet meer op de website vermeld. Mijn voorstel om dan in ieder geval een kaart van de locaties van de kringen op de site te zetten vond bijval en wordt meegenomen.
Over de opleiding mogen we verder nadenken. Over een week heb ik contact met de voorzitter van de NKO en kan ik misschien daar mee brainstormen. En dat natuurlijk terugkoppelen aan ons kleine groepje.
De on-line cursus Binche is weer verder gegaan. Na de sneeuwvlokken en de bolletjes kwamen nu de andere gronden aan de beurt. Dus weer hard aan het werk om de proefjes te klossen en proberen verder te gaan met het grotere kantje. Aanstaande maandag is er geen les. Dus kan ik misschien wat opschieten. In ieder geval moet ik er van ‛t zomer ook wat aan doen.
We blijven doorgaan
11 april 2024
Deze weken geen Binche cursus gehad. Misschien maar goed ook. Kwam er niet nog meer huiswerk bij. Ik ben nu met het eerste kantje de hoek om. Moet steeds heel goed op het werkschema kijken. Maar het gaat goed.
Een vervelende bijkomstigheid is, dat het zicht in mijn rechteroog steeds slechter wordt. Volgende week naar de huisarts voor een verwijzing naar de oogarts. En dan maar afwachten of ik geholpen kan worden en wanneer.
De ’s Gravenmoerse kant nadert zijn voltooiing. Niet helemaal goed geworden. Ik moest het grootste motief zo vaak uithalen, dat je andere fouten daarin niet ziet. Als zo’n motief dan eindelijk uitkomt, ga je het niet zo snel nog eens uithalen. Met het risico dat het dan weer niet uit komt, of je een andere fout maakt. Jammer, maar ik weet nu wat de moeilijkheden en valkuilen zijn.
Voor de cursus bij het Textile Research Centre hoef ik niet meer te klossen, wel nog een les beschrijven. Daar heb ik nu een maand de tijd voor. Moet lukken.
Er is veel gebeurd.
28 maart 2024
Ik schreef het de vorige keer al. Het luxe gevoel van “Ik ben helemaal bij” is weer vervlogen. Alle kussens boven zijn weer vol.
Op de Kringbesturendag heb ik weinig of liever gezegd helemaal niet geklost, wel veel gepraat. Dat was dit keer nodig in verband met de eventuele doorstart van de Kantopleiding. Toen ik rond half 2, 2 uur stond te twijfelen of ik nog zou beginnen, werd me aangeraden om dat maar niet te doen. Nog geen spijt van gehad, maar ja de klosjes hangen wel gevuld en wel op het kussen.
De maandag daarop begon de Binche cursus weer. Daarvoor ben ik nu een oefenstukje aan het klossen. Ik hoef nog geen foto te maken, want het is een oerwoud aan spelden. Van het kantje zelf zie je nog niets.Ik ga maar een klein stukje doen, want het is de bedoeling dat we daarna een ingewikkelder stuk gaan klossen.
Afgelopen zaterdag was de OIDFA Ledencontactdag. Een erg gezellige dag, waarop druk werd geklost. Er waren tegeltjes ontworpen meet versierend volwerk. Dat laatste wordt gevormd door allerlei variaties op de linnenslag. Ik had geen kussen bij me omdat ik andere dingen moest doen tijdens die dag. Dat betekent geen extra werk op nog een kussen, maar wel iets op mijn to-do-lijst.
Mijn paasei is nog niets opgschoten net als het Hinojosa stuk wat op het kussen eronder staat. Op mijn Duitse rolkussen staat een stuk ‛s Gravenmoerse kant, dat ik voor een leerling had uitgetekend. Zij heeft het af, ik nog niet.
Zo gaan we dus verder. Blijven ademhalen en rustig alles achter elkaar afmaken.
Ik ben helemaal bij
15 maart 2024
Het is een luxe gevoel: helemaal bij zijn, zelfs iets voor lopen. Ik moet hier van genieten, want het is zo weer afgelopen.
Net de twee lessen voor de workshop in april bij het Textile Research Centre afgemaakt: een vlinder en zwaantje in Schneebergse kant. Ik heb dit keer geen eigen ontwerpen gebruikt maar van Annelie van Olffen.
Morgen ga ik naar de Kringbesturendag van de LOKK. ‘s Morgens is er een lezing over kralen in kant en ‘s middags een workshop. Dat betekent, dat er weer een kussen vol komt.
Dan begint maandag de 2e cursus Binche van de OIDFA. Dus nog een kussen erbij. Volgende week zaterdag de OIDFA contactdag met een workshop. Misschien ga ik daar niet klossen, maar me met de organisatie, het winkeltje en de mensen bezig houden. Is ook heel nuttig op zo‘n dag.
Eén ding is zeker. Het ontspannen gevoel van “ik ben helemaal bij” is dan weg. Maar ik mag niet klagen, want in mijn hart vind ik al die activiteiten heel leuk.
Figuratief Kantklossen in Leiden
22 februari 2024
Gisteren gaf ik de 2e workshop Figuratief Kantklossen in Leiden.De gevorderden zijn begnnen aan hun 2e werkstuk: de Brugse Bladeren. We hebben besloten om hier 2x over te doen. Anders krijgen ze het niet af en blijft het misschien liggen. De ei-versiering, ontworpen door Gré Pos slaan we dan over en gaan dan door met een ander werkstuk. Zelf zal ik het wel afmaken, maar wel tussendoor iets anders doen.
Bij de beginners was er een afgevallen en kwam er een bij. De laatste moest bij het begin beginnen, nl. een blad in linnenslag. Hiermee had ze best wel moeite, dus maar niet halverwege de hele slag erbij gedaan. Eerst maar de eerste slag goed onder de knie krijgen. De andere beginner kon wel met de tweede les verder: een bloem van Claudine Beuvain.
Morgen gaan we praten over de Regiodag Noord-Holland in november. Hopeijk vinden we een leuke workshop om eer weer een fijne dag van te maken.
Daarna mag ik me druk maken over het vervolg van de kantopleiding en natuurlijk de aankomende OIDFA cpntactdag en de OIDFA Binche cursus. Ik hoef me de komende tijd dus absoluut niet te vervelen.
Cursus Landschap Improvisatie in kloskant 4
15 februari 2024
De cursus Landschap Improvsatie in kloskant is al weer afgelopen. Het landschap is af, maar het zit nog wel op het kussen. Ik zie er wel een beetje tegenop om het eraf te halen. We hebben wel fixeer voor gouache en aquarel gekocht, maar het wachten is nog op de passepartouts.
Dat fixeer kopen had ook wel wat voeten in de aarde. Denk je, we wonen in Amsterdam met een redelijk aantal winkels voor schildermaterialen, maar we hebben moeten zoeken. De eerste winkel had het niet, ook geen protectie spray voor textiel, wat ik daar wel eens gezien had. In de tweede konden we het eerst niet vinden. Net toen ik teleurgesteld wou voorstellen om maar weer naar huis te gaan, zag ik op een onderste plank nog meer fixeersprays staan. En jawel, daar stond het bij.
Ik heb het op het proefstukje geprobeerd en het stijft iets, maar niet te veel. Het stinkt wel geweldig. Dus in de buitenlucht sprayen en misschien maar in de kelder laten drogen?
Tussendoor heb ik het 2e werkstuk voor de gevorderden van de workshop Figuratie Kantklossen bij het TRC afgemaakt. Het garen is eigenlijk te dik. Bij het opzetten is het goed, maar bij het afhechten van de bladeren zie je het duidelijk. Jammer.
Cursus Landschap Improvisatie in kloskant 3
1 februari 2024
De tijd vliegt. Afgelopen zaterdag was de 3e sessie van de cursus Landschap Improvisatie in kloskant en aanstaande zaterdag is al weer de laatste.
Ik had gelukkig toch mijh huiswerk af. De bomen op de rots en het strand eronder. Bij het strand denk je misschien, ja dat kan ik ook. Dat is natuurlijk ook zo, maar je moet op het idee gebracht worden. Met grote tussenruimten horizontaal tussen de slagen, de spelden niet op een rij plaatsen. Zo krijg je dit effect en kun je de kleuren sturen.
Dit keer kregen we een paar nieuwe technieken. Nieuw zijn ze natuurlijk niet, maar wel de toepassing.
Vlechten die je naast of beter door aanhaken onder elkaar legt. Zo kan je met weinig paren (2 in het totaal) redelijk grote oppervlakten vullen.
Tule, waar je niet na elke spalg een speld in zet, is ook niet nieuw. Maar wel dat je ook 4x kunt draaien i.p.v. 3x, zodat de kleur de andere kant opgaat. Doordat je alleen aan de kanten spelden zet, kun je de tule ook door aantrakken van vorm veranderen. Een toer niet afmaken en dan vervolgens de tule door aantrekken verder vervormen.
Allemaal bekende technieken, waarmee je verschillende dingen kunt uithalen, zodat je dat effect krijgt, wat je wilt hebben. Heel leuk om uit te proberen.
Ondertussen moet ik ook nog de workshop voor het TRC in Leiden voorbereiden en de lessen die ik thuis geef. Mijn dagen zijn dus meer dan gevuld. Maar dat heb ik mezelf aangedaan en eerlijk gezegd heb ik het zo best naar mijn zin.
Cursus Landschap Improvisatie in kloskant 2
25 januari 2024
Afgelopen zaterdag de 2e sessie van de cursus Landschap Improvisatie in klokant gehad. Weer nieuwe technieken geleerd om o.a. reliëf te maken, maar ook om vlakke stukken zoals het strand interessant te maken.
Dan moet alles uitgewerkt en toegepast worden. Dat valt niet mee. Ik heb er tot op heden minder aan kunnen doen dat ik van plan was. Ik hoop dat ik het huiswerk voor deze week: de rots afmaken, het bos er op en het strand, af krijg.
De eerste techniek, die we kregen, inmiddels in het proefstukje gesprobeerd. Daar met die dikke draden toont het wat, in de rots met veel dunnere draden minder. Misschien daar in de volgende wat meer elemanten maken voor ik het aantrek. Nu spreek ik voor de lezers in raadselen, maar ik kan het niet zo makkelijk uitleggen, wat je doet en wat er daarna gebeurt.
Cursus Landschap Improvisatie in kloskant
18 januari 2024
De vorige keer schreef ik dat er een introductie van de cursus Landschap Improvisatie in kloskant zou zijn. Inmiddels is de 1e les achter de rug. We zijn begonnen een proefstukje te maken met allerlei technieken om reliëfs te maken. Deze kunnen we gebruiken in ons eerste landschap. Bistra gaat er vanuit dat de natuur nooit echt vlak is. dus mag je aan de gang met technieken, die het werk opbollen en anderszins spannend maken. Het is in geen geval de bedoeling om in het landschap een netjes aangeharkte natuur weer te geven.
Voor ons eerste landschap is een foto van een in zee uitstekende rots gegeven. We moeten voor aanstaande zaterdag de eerste helft van de rots klossen. Er was opgegeven om voor de verste punt dun garen te gebruiken. Op een gegeven moment kwam bij mij wel de vraag op hoe dun is dun. Maar tot op heden denk ik, dat ik het juiste garen heb opgewonden. Ik vind het tenminste erg mooi worden.
Tussendoor moet ik ook aan mijn andere activiteiten denken. Er moet worden lesgegeven. De lessen gaan gewoon door. Ook hoop ik eind deze maand weer een cursus bij het Textile Research Centre in Leiden te beginnen. Daar moet ook het een en ander aan voorbereid worden. Ik heb wel ideeën om dan te doen voor de twee groepen: beginners en gevorderden, maar de lessen moeten wel geschreven en gemaakt worden, zoals deze Brugse Bloemen. Net klaar en nog op het kussen. Was wel een heel verschil met de dunne draadjes van de Binche en de rots, die ik nu onder handen heb.
Het nieuwe jaar is begonnen
4 januari 2024
Het is nu nog rustig. De binche cursus is afgelopen en het uitwerken van de aantekeningen, tekeningen en kantjes is klaar. De volgende cursus “Landscape in bobbin lace” begint volgende week. Aanstaanda zaterdag is er een voorbespreking.
Die dag gaan we weer met een paar mensen van OIDFA Nederland naar het Textile Research Centre in Leiden om daar weer kanten uit hun collectie te benoemen. Hopelijk kunnen we weer een paar dozen doen.
Maandag beginnen de lessen thuis weer. Ik moet nog bekijkeen wat ik daarvoor moet vorbereiden. Voor de eerste lessen niet zo veel, want daarvan zijn de leerlingen lekker op weg en deels met eigen dingen bezig.
Wel ben ik druk met de voorbereidingen voor een nieuwe cursus bij het Textile Research Centre in Leiden. Die heeft als ondeerwerp figuratief klossen en is dit keer voor beginners en gevorderden. Dat betekent voor mij, dat ik 2 patronen per keer beschikbaar moet hebben. Één met de basistechnieken en een andere voor de gevorderden. De ideeën zijn er al. Nu de uitwerking nog.
Weer druk dus, maar leuk druk. Misschien moet ik weer met een maandchallenge beginnen.

© Gon Homburg. Laatst gewijzigd: 5-12-2024