Een leerling van mij heeft een aantal kanten gekregen en mij gevraagd of er interessante bij zitten.
Ik ben nu ze aan het bekijken. Er zitten zeker geklost kanten bij, maar niet echt iets bijzonders, grove guipure kanten zoals ze in China gemaakt worden.
De kant op de foto hierboven is waarschijnlijk een machinale kant met een behoorlijk relief. Zit er uit als echte kloskant met een hele dikke draad, maar in de linnenslaggedeelte loopt maar 1 draad heen en weer ipv 2 zoals bij kloskant.
Bij een andere die er ongeveer hetzelfde uit ziet, twijfel ik. Het lijkt of hier in de linnenslag 2 draden heen en weer gaan. Dat zou betekenen dat deze wel echt geklost is.
Een derde is duidelijk een machinale kant. Hier is heel duidelijk te zien, hoe er maar 1 draad heen en weer gaat. Dus een duidelijke machinale kant, die veel meer op de weeftechniek is gebaseerd.
De vierde en de laatste is een lintkant. Dit is in de vorm gelegd, machinaal geweven lint met naaldkantvullingen. Ik betwijfel of in het lint een speciale draad zat om aan te trekken, zodat het lint keurig in de bochten rond trekt. De bochten in het lint zijn namelijk erg bobbelig en niet mooi rond.
Zaterdag 10 november was de Regiodag Noord-Holland. Er waren 27 deelnemers om een mooie ster of het lantarentje te klossen, die Thea de Roode voor ons had ontworpen. Er werd enthousiast geklost en geanimeerd gepraat. Ik hoorde, dat bij sommige andere groepen het idee leeft, dat iedereen bij het kantklossen stil en gecontreerd is. Op zo’n dag is het zeker niet stil, terwijl toch iedereen geconcentreerd bezig is. Ook het onderlinge contact is heel erg belangrijk.
Thea, bedankt voor deze prachtige patronen en organisatie bedankt voor deze heerlijke dag.
Afgelopen vrijdag en zaterdag was de Kantmarkt van de LOKK in Maarn. Ik had niet echt veel nodig maar het altijd leuk om vrienden te ontmoeten. Het was misschien niet zo druk als andere jaren, maar ik hoorde dat de handelaren tevreden waren over de verkoop. Ik was er vrijdagmorgen redelijk vroeg. Misschien werd het later drukker.
Ik voelde me niet erg lekker, erg verkouden. Dus ging ik vroeg naar huis. Gelukkig heb ik wel kunnen kopen, wat ik van plan was: een paar klossenhouders.
Afgelopen zaterdag, 27 oktober was er de herfstcontactdag voor de Nederlandse OIDFA leden. Dus zoals gewoonlijk met dit soort activiteiten op naar Maarn. Allereerst werd teruggekeken op het Lace Event deze zomer in Zaandam. Annemieke had daarvoor een leuke Powerpointpresentatie gemaakt.
Daarna nam Ina Blaas ons mee door haar kantleven. Van de basis naar de Withof Duchesse, dan via de Valencienne en Chantilly naar de Gravenmoerse kant en het tuleborduren.
Naast vele workshops, die ze gegeven heeft in zowel ’s Gravenmoerse kant als tuleborduren heeft ze over het tuleborduren een boek geschreven.
De workshop, genaamd Experimenteer Kantje, was gebaseerd op een bolvormig lampje van papier. Dit werd door Liesbeth en Tine in kant omgezet. In de bandjes kan met slagen en garens geëxperimenteerd worden.
Het was een welbestede dag. Volgend voorjaar weer!
© Gon Homburg. Laatst gewijzigd: 4-01-2024